НАТО збільшить допомогу Україні - деталі не розголошуються

НАТО збільшить допомогу Україні - деталі не розголошуються

Укрінформ
Союзники по НАТО почули запит щодо надання Україні одного відсотка від танків та літаків, що знаходяться на озброєнні країн Альянсу, і продовжать нарощувати військову допомогу на адресу України, але при цьому конкретизація видів озброєння, що його союзники передають Україні для реалізації її права на самооборону, не є доцільним з оперативної точки зору.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками надзвичайного саміту НАТО заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у відповідь на конкретне питання преси щодо реакції на прохання Президента України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми всі дуже уважно вислухали Президента Зеленського. Багато із лідерів мали з ним контакт протягом цих тижнів. Міністр оборони України брав участь у нашій міністерській зустрічі минулого тижня. Ми взяли до уваги його пронизливе прохання до всіх союзників по НАТО», - сказав Столтенберг.

Він нагадав, що союзники по НАТО надають суттєву допомогу для України, що включає летальну зброю, сучасні системи озброєння, що дозволяють збивати літаки та вражати бойові танки, а також постачання дронів.

«Я не буду вдаватися у деталізацію щодо точного переліку систем, що ми надаємо, це справа тісного контакту між союзниками й Україною. Що я можу сказати, - союзники роблять все, що вони можуть, щоб підтримати Україну зброєю, щоб Україна могла захистити себе, оскільки право на самооборону прописано в Хартії ООН», - зауважив генеральний секретар НАТО.

Водночас він нагадав, що НАТО несе відповідальність, щоб цей конфлікт не набув ескалації за межами України та не перетворився на повномасштабну війну в Європі між НАТО і Росією, оскільки таке зіткнення може бути ще небезпечнішим та більш руйнівним.

«Ми маємо бути чесними щодо цього. Це точно те, що було погоджено сьогодні під час зустрічі», - наголосив керівник Альянсу.

«Ми доставляємо (в Україну – ред.) багато обладнання, і такою є моя відповідь. Але ми не будемо вдаватися у деталі. Я не думаю, що це було б розумним з оперативної точки зору, якщо б я представив зараз точний перелік - що, коли і як. Ми постачаємо важливе обладнання для України, союзники нарощують цю допомогу. Це є дуже важливим для прогресу, який вони (українці – ред.) можуть досягти у боротьбі проти російських сил вторгнення», - наголосив Столтенберг.

Як повідомлялося, у Брюсселі у четвер відбудуться відразу три зустрічі на вищому рівні - в НАТО, в ЄС та в форматі «G7», які будуть присвячені реагуванню та кризу, що була спровокована війна путіна проти України.

Під час віртуального виступу перед учасниками саміту НАТО Президент України звернувся із проханням до союзників надати Україні один відсоток від літаків та танків, що є на озброєнні в країнах Альянсу, щоб розблокувати оточений Маріуполь та припинити варварські бомбардування міст та мирного населення російською авіацією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-