НАТО застерігає росію від використання хімічної зброї в Україні

НАТО застерігає росію від використання хімічної зброї в Україні

Оновлено
Укрінформ
Союзники по НАТО занепокоєні ймовірністю застосування росією хімічної зброї в ході її варварського нападу на Україну та чітко означили свою позицію – такі ймовірні дії росії є абсолютно неприйнятними та означатимуть повну зміну ситуації та «правил гри».

Про це в середу у Брюсселі під час пресконференції перед надзвичайним самітом Альянсу заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Будь-яке використання хімічної зброї повністю змінить природу цього конфлікту. Це буде кричущим порушенням міжнародного законодавства та матиме далекосяжні наслідки. Наше головне послання (для росії – ред.) – використання хімічної зброї є абсолютно неприйнятним», - наголосив керівник Альянсу.

Він нагадав, що росія постійно поширює закиди, що нібито Україна за допомогою союзників по НАТО готується до використання хімічної зброї.

«Це абсолютно брехливе звинувачення. Але воно може розглядатися як пошук ними (росіянами) приводу, щоб самим використати хімічну зброю. Росія вже використовувала хімічні речовини до цього проти представників власної опозиції, на території країни НАТО у Солсбері. Росія була, безумовно, причетною до використання хімічної зброї в Сирії - вони допомагали режиму Асада, який використав хімічну зброю кілька разів. Тож ми дуже занепокоєні і розглянемо питання надання Україні засобів захисту від хімічної зброї», - сказав Столтенберг.

Він зауважив, що загрози хімічної атаки несуть небезпеку для людей в Україні, але вони також торкаються населення сусідніх країн.

«Будь-яке використання хімічної або бактеріологічної зброї може мати важкі наслідки для країн-членів НАТО. Зараження та поширення хімічних або біологічних речовин, якщо вони будуть застосовані в Україні, може спричинити прямі наслідки також для населення європейських країн НАТО. Це лише підкреслює серйозність нашого занепокоєння», - додав Генеральний секретар НАТО.

24 лютого 2022 року путінська росія розпочала неспровоковану війну проти України, здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та селищ. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України, її Збройні Сили та Сили територіальної оборони зупинили наступ ворога та завдають йому великих втрат.

Країни НАТО заявили про те, що будуть допомагати Україні реалізувати своє право на самооборону, але не втручатимуться у конфлікт прямо, щоб не спровокувати нову світову війну внаслідок зіткнення НАТО з росією. З цієї ж причини провідні західні країни відмовилися розглядати питання щодо створення над Україною безпольотної зони, що мало б зупинити варварські бомбардування мирного населення та житлових районів українських міст та селищ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-