ЄС і далі підтримуватиме Україну та ізолюватиме росію – Боррель

ЄС і далі підтримуватиме Україну та ізолюватиме росію – Боррель

Укрінформ
Міністри закордонних справ країн - членів ЄС, які зустрілися сьогодні у Брюсселі, виявили повну єдність у всебічній підтримці України та нарощуванні тиску та ізоляції росії як країни-агресора.

Про це у Брюсселі під час пресконференції за підсумками спільного засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ та оборони заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Вторгнення росії в Україну було в центрі уваги зустрічі міністрів закордонних справ. Міністри провели аналіз цієї ситуації. Хоча сьогодні не приймалося конкретних рішень, але ми оцінили, де ми знаходимося, що відбувається, і що ми можемо зробити протягом наступних днів. Висновки є дуже чіткими – всі країни-члени залишаються єдиними у підтримці України, у дипломатичному вимірі та на міжнародній арені», - сказав Боррель.

За його словами, країни Євросоюзу будуть продовжувати підтримувати Україну економічно, фінансово, шляхом надання гуманітарної допомоги, шляхом підтримки її Збройних сил.

"Я радий оголосити, що ми досягли політичної згоди навколо виділення Україні додаткових 500 мільйонів євро в рамках Європейського Фонду миру", - додав Високий представник ЄС.

Водночас, наголосив він, ЄС буде продовжувати ізолювати росію на міжнародній арені, викривати військові злочини та кричущі порушення міжнародного гуманітарного права росії в Україні.

«За нашою оцінкою, те, що відбувається в Україні, є масованим військовим злочином, який здійснюється російськими військами проти народу України. І це не залишиться без відповіді. Саме тому, ми привітали запит Єврокомісії про початок розслідування в рамках Ради ООН з прав людини. Ми вітаємо розслідування на рівні прокурора Міжнародного кримінального суду, і нагадуємо про постанову Міжнародного суду, яка вимагає від Росії зупинити вторгнення в Україну», - підкреслив Високий представник ЄС.

Він зауважив, що обмежувальні заходи продовжують бути важливою складовою у підході Євросоюзу до впливу на путінську росію, і ЄС готовий здійснити подальші кроки у посиленні санкцій, у повній взаємодії із ключовими міжнародними партнерами.

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року путінська росія розпочала неспровоковане вторгнення в Україну, здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та селищ. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України, її Збройні сили та Сили територіальної оборони зупинили наступ ворога та завдають йому великих втрат.

Європейський Союз застосував проти росії вже чотири пакети суворих санкцій, які ізолюють агресора від світової економічної системи, та розробляють п’ятий пакет санкцій, з метою припинення фінансування російської «машини війни» за рахунок сплати за російські енергоресурси.

24-25 березня в Брюсселі відбудеться зустріч глав та урядів країн Європейського Союзу, одним з головних питань якого буде ситуація, що склалася внаслідок російської агресії проти України, та її вплив на всю систему європейської безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-