Венедіктова: На часі створення спеціального Трибуналу, що розгляне злочини рф

Венедіктова: На часі створення спеціального Трибуналу, що розгляне злочини рф

Укрінформ
Україна і росія не є учасниками Римського статуту, тому Міжнародний кримінальний суд (МКС) не зможе розглянути злочини агресії росії проти України. Саме тому стоїть питання про створення можливого, потенційного, спеціального Трибуналу.

Про це сказала генпрокурор Ірина Венедіктова під час пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Зараз тільки розпочалося розслідування. Офіс генерального прокурора України співпрацює з Офісом прокурора МКС уже дуже давно. Ми ще за результатами подій 2014 року зробили більше ніж 20 заявок туди. І в нас відпрацьований механізм співпраці. Я бачу, як щодо інших країн рухаються справи. Сказати, що ми швидко отримаємо рішення в МКС, зараз тільки розслідування розпочалось. Спочатку розслідування, а потім буде суд. Яка компетенція в МКС? Воєнні злочини, злочини проти людяності, звичайно там будуть і злочини агресії. Але Україна і Росія не є учасниками Римського статуту. Тому ці злочини агресії не зможе МКС розглянути, а для нас це найголовніше. Саме тому стоїть питання про створення можливого, потенційного, спеціального Трибуналу», - зазначила Венедіктова.

Брифінг Ірини Венедіктової у Львові / Фото: Альона Николаєвич, Укрінформ

Вона зауважила, що всі міжнародні суди проходять нешвидко, але робитиметься все, щоб притягнути до відповідальності конкретних осіб. За її словами, щоб почати притягати їх до відповідальності , потрібно розпочати низку процесуальних дій.

З 24 лютого в Україні триває війна з російськими загарбниками. Вони бомблять українська міста, руйнуючи соціальну інфраструктуру та спричиняючи гуманітарну катастрофу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-