Ядерна безпека і моніторинг об’єктів: Україна звернулася до Єврокомісії, ОБСЄ та ООН

Ядерна безпека і моніторинг об’єктів: Україна звернулася до Єврокомісії, ОБСЄ та ООН

Укрінформ
Україна наполягає на тому, що для з’ясування стану справ на захоплених Росією Чорнобильській та Запорізькій АЕС необхідна спеціальна місія Європейської комісії.

Про це йдеться у спільному зверненні міністра енергетики Германа Галущенка й очільників Державної інспекції ядерного регулювання Олега Корікова та ДП «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна, 5 березня 2022 року спрямованому на адресу президента ЄК Урсули фон дер Ляєн, передає Укрінформ з посиланням на Міненерго у Фейсбуці.

Іншою важливою метою місії, як наголошується у зверненні, мають стати встановлення й документування (fact finding) всіх злочинів військової агресії РФ, які загрожують безпечному функціонуванню ядерних об’єктів в Україні, зокрема Чорнобильської та Запорізької АЕС.

Крім того, Україна направила звернення на адресу генерального секретаря ОБСЄ Хельги Марії Шмід, в якому наполягає на тому, щоб спеціальна моніторингова місія ОБСЄ встановила цілодобовий контроль і аналіз ситуації на всіх українських ядерних об’єктах, зокрема Чорнобильській та Запорізькій АЕС.

За словами Галущенка, у листі наведено детальну інформацію щодо злочинних і загрозливих дій армії РФ поблизу й на самих ядерних об’єктах України. Тож автори звернення закликали ОБСЄ невідкладно розпочати роботи зі встановлення й документування всіх фактів злочинів російських військ, які загрожують безпечному функціонуванню ядерних об’єктів і можуть призвести до екологічної катастрофи світового масштабу.

Також Україна звернулася до ООН із закликом негайного втручання задля забезпечення ядерної та радіаційної безпеки в Україні.

Як поінформував Галущенко, Україна наполягає на проведенні спеціальної місії ООН для забезпечення безпеки всіх ядерних установок в Україні, особливо на захоплених Чорнобильській та Запорізькій АЕС. Іншою важливою метою цієї місії повинно стати встановлення й документування (fact finding) всіх злочинів військової агресії РФ, які загрожують безпечному функціонуванню ядерних об’єктів в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, російські війська після вторгнення в Україну 24 лютого взяли під контроль Чорнобильську АЕС.

В ніч проти 4 березня російські війська обстріляли Запорізьку атомну електростанцію. Зафіксовано влучання у перший енергоблок, сталася пожежа в адміністративній будівлі. Після важких боїв та обстрілів промислового майданчика з артилерійської зброї Запорізька АЕС була захоплена військовими РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-