МЗС просить світ вплинути на Росію, щоб вона відкрила гуманітарні коридори у Маріуполі і Волновасі

МЗС просить світ вплинути на Росію, щоб вона відкрила гуманітарні коридори у Маріуполі і Волновасі

Укрінформ
Міністерство закордонних справ просить міжнародну спільноту негайно закликати Москву віддати наказ російським військам припинити вогонь і відкрити гуманітарні коридори для евакуації мешканців Маріуполя і Волновахи.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві зовнішньополітичного відомства у Фейсбуці.

Українські дипломати констатували, що збройні сили РФ порушують досягнуті домовленості і продовжують ракетно-бомбові удари по Маріуполю, Волновасі та іншим українським містам. Це унеможливлює відкриття гуманітарних коридорів задля безпечної евакуації цивільного населення і доставки медикаментів та продовольства. Водночас міністерство оборони РФ заявляє про нібито створення українською владою перешкод для виїзду мешканців оточених міст, що є дезінформацією, аби виправдати злочинні дії російської армії.

У зовнішньополітичному відомстві акцентували, що дії Росії є грубим порушенням Женевських конвенцій та кваліфікуються як воєнний злочин згідно з Римським статутом.

«Ми закликаємо міжнародну спільноту - держави й міжнародні організації - негайно засудити грубе порушення Росією домовленостей про відкриття гуманітарних коридорів і закликати Москву віддати наказ російським військам припинити вогонь. Україна разом із причетними гуманітарними організаціями готова виконати евакуацію мирного населення, щойно для цього з‘являться безпечні умови», - заявили у МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, евакуація мирного населення Маріуполя та Волновахи була перенесена у зв'язку з ворожим обстрілом.

Раніше віцепрем'єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук поінформувала, що між Україною та Росією досягнуто домовленості про створення гуманітарного коридору з 9 години 5 березня у двох напрямках - Волноваха та Маріуполь, маршрути узгоджені за умов Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Президент РФ Володимир Путін 24 лютого оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

У країні запроваджено воєнний стан і оголошено загальну мобілізацію.

Україна направила позов проти Російської Федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-