Окупанти за чотири дні зруйнували та пошкодили понад 100 будинків – Міноборони

Окупанти за чотири дні зруйнували та пошкодили понад 100 будинків – Міноборони

Укрінформ
Внаслідок обстрілів окупантів загалом за чотири дні було зруйновано та пошкоджено більше ніж 100 житлових будинків.

Про це на брифінгу в Укрінформі заявив міністр оборони України Олексій Резніков.

“Російські окупаційні війська розташовують артилерію і бронетехніку поряд з житловими будинками. І обстрілюють наші позиції та мирні населені пункти. Загалом за чотири дні ними зруйновано та пошкоджено понад 100 житлових будинків. І це - воєнний злочин”, - сказав він.

Окремо міністр поінформував, що за останні дні окупанти під час обстрілів також пошкодили чотири навчальні заклади і п'ять об'єктів цивільної інфраструктури.

Читайте також: Наслідки обстрілів у 20 населених пунктах Донеччини

“І зверніть увагу, що у них на озброєнні стоять, у тому числі, мавпи з гранатами, бо, пошкоджуючи наші об'єкти інфраструктури, наприклад, трансформатор, який забезпечує підкачку тиску води, вони у такий спосіб позбавили забезпеченням водою і тимчасово окуповані території, мешканців, громадян України, які там проживають, і вони теж не зможуть отримувати питну воду, бо ця вода теж іде через окуповані території і знову повертається на підконтрольну урядом територію України”, - уточнив Резніков.

Він зазначив, що “ми-то відновимо цю інфраструктуру і забезпечимо водою мирне населення України, яке живе на підконтрольній урядом території України. Але питання, яку воду будуть споживати наші громадяни, які сьогодні перебувають у заручниках”.

Читайте також: У Щасті ворожий обстріл пошкодив будівлю пожежної частини

Резніков також зазначив, говорячи про окупантів, що “злочинці намагаються спровокувати нас на помилку, щоб потім під приводом “захисту” людей, яким вони же і роздали російські паспорти, Кремль отримав поле для маневру”.

“Цей задум був передбачуваний. Тому ми у жодному разі не залишаємо дії ворога безкарними. Але наші воїни знають, як відповідати філігранно. Так само оборонну зброю, яку ми отримали від партнерів, вже передано до бойових частин на фронті. Наші військові її вже опанували. У сукупності це зламало плани ворога”, - поінформував очільник МОУ.

Резніков зазначив, що наразі весь світ бачить, що російські війська обстрілюють дитячі садки і школи, руйнують цивільні будинки, створюють величезний потік фейків, щоб звинуватити Україну начебто у підготовці наступу, підривають цивільну інфраструктуру на території ОРДЛО тощо.

“Кремлю вже ніхто не вірить. Особливо після того, як журналісти міжнародних ЗМІ потрапили під обстріл на Луганщині”, - зазначив міністр.

Читайте також: Окупанти на сході України розміщують артилерію поблизу житлових будинків

Як повідомлялося, Росія концентрує військові підрозділи на тимчасово окупованих територіях України та навколо її кордонів.

Ці військові приготування Кремль намагається використовувати для прямого шантажу США і НАТО, яким висуває ультиматум, сформульований у так званих гарантіях безпеки з вимогою гарантувати нерозповсюдження НАТО на схід і відмову країн Північноатлантичного альянсу від своєї політики безпеки.

Росія вимагала у США і НАТО дати письмову відповідь на її пропозиції щодо «гарантій безпеки». Відповідь була отримана 26 січня. Глава МЗС РФ Сергій Лавров назвав ці відповіді загалом незадовільними, але уточнив, що діалог буде продовжено.

У разі відмови Заходу прийняти російські “пропозиції” кремлівська влада публічно погрожувала вжити заходів “військового та військово-технічного характеру”.

Міноборони РФ 15 лютого заявило, що підрозділи Західного та Південного військових округів Росії починають повернення з навчань до пунктів базування залізницею та автомобільним транспортом.

Станом на 16 лютого, на кордоні з Україною перебуває 125 тисяч російського наземного контингенту, а загальна кількість російських військ з морською і повітряною складовою становить близько 140 тисяч. На тимчасово окупованих територіях ОРДЛО РФ утримує 35 тисяч найманців. За даними розвідки, наразі не фіксується реального відведення військ, про яке заявляє РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-