Данілов про можливу агресію РФ: Можуть бути провокації, але Україна до цього готова

Данілов про можливу агресію РФ: Можуть бути провокації, але Україна до цього готова

Укрінформ
Кількість російських військ на кордоні не достатня наразі для повномасштабного вторгнення в Україну, водночас Росія може вдатись до інших провокацій, проте українська влада до цього готова та має чітко прописані процедури на такий випадок.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це в ефірі Свобода слова на ICTV заявив Секретар РНБО Олексій Данілов.

«На сьогодні біля наших кордонів є близько 120 тисяч військ Російської Федерації. Чи багато це чи ні, я не буду зараз говорити, я можу лише сказати, що цього недостатньо для тої операції, про яку всі кажуть. Але чи може Росія зробити якісь неподобства, як вона робила у 2014 році? Звичайно, може. Чи готова наша країна до цього? Так, ми готові. Ми розуміємо, що нам треба робити та в який спосіб», - запевнив Данілов.

Читайте також: Данілов - міністру оборони Канади: Нам потрібна зброя для захисту

Він вкотре застеріг від панічних настроїв у суспільстві та зазначив, що на випадок ескалації влада має чітко прописаний алгоритм дій.

«Є чітко прописані процедури на такий випадок. У разі агресії відразу збирається Рада нацбезпеки і оборони України, відразу пропонується Президенту підписати відповідний указ, який має упродовж 48 годин затвердити Верховна Рада, відразу військові починають діяти так, як вважають за необхідне. У разі необхідності будуть долучені всі», - пояснив Секретар Радбезу.

Читайте також: Кількість військ РФ на кордоні залишається на рівні показників весни 2021 року – Резніков

Він також нагадав, що минулого року було ухвалено План оборони країни, з 1 січня набув чинності закон «Про основи національного спротиву» та наразі підсилюються Сили тероборони.

Данілов відзначив, що ЗСУ з початку 2022 року поповнились додатково 11 тисячами військових: тисяча - Сили спеціальних операцій, 10 тисяч – Сили тероборони.

За словами Секретаря Радбезу, Сили спеціальних операцій наразі діють на всій території України та стоять на сторожі захисту держави.

«Це самий закритий підрозділ в нашій країні і це один з небагатьох підрозділів, який має стандарти НАТО. Це закрита структура, яка діє по всій країні. Ми навіть не уявляємо собі що це за хлопці та дівчата, це повністю закрита інформація», - зазначив Данілов.

Читайте також: Виконання мінських угод несе загрозу Україні - Данілов

Своєю чергою заступниця міністра оборони Ганна Маляр нагадала, що Сили тероборони сформовані сьогодні на 70% від чисельності мирного часу та по всій країні продовжується набір резервістів.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 січня в Україні набув чинності закон «Про основи національного спротиву», який визначає правові та організаційні засади національного спротиву, основи його підготовки та ведення, завдання і повноваження сил безпеки та сил оборони з питань національного спротиву.

Читайте також: В Україні створені майже 150 батальйонів тероборони

Цим законом визначені завдання територіальної оборони, руху опору і підготовки громадян України до національного спротиву, а також встановлено порядок організації, підготовки та ведення територіальної оборони і руху опору.

Відповідно до закону, у кожній зоні тероборони та у кожному місті, чисельність населення якого перевищує 900 тисяч жителів, мають бути створені бригади тероборони; у кожному районі територіальної оборони та у кожному адміністративному центрі області мають бути створені батальйони тероборони; у зонах територіальної оборони, чисельність населення яких перевищує 2,4 млн жителів, мають бути створені додаткові військові частини (підрозділи) тероборони.

У складі Сил ТрО: 25 бригад, 150 батальйонів, 10 тисяч осіб за штатом мирного часу та 130 тис в особливий період.

Читайте також: Заступники міністрів, мільйонери і матері: хто хоче вступити до тероборони Києва

Основу добровольчих формувань територіальних громад складатимуть українці, які служили в ЗСУ чи правоохоронних органах. Тих, хто не служив, зараховуватимуть після присяги. Для зарахування необхідно пройти медичний, професійний та психологічний добір, підписати контракт добровольця територіальної оборони.

Сили територіальної оборони ЗСУ з 1 січня 2022 року очолює Командувач генерал Юрій Галушкін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-