В Україні створені майже 150 батальйонів тероборони

В Україні створені майже 150 батальйонів тероборони

Укрінформ
У рамках розгортання сил територіальної оборони усі необхідні підрозділи - від командування до близько 150 батальйонів на рівні районів - створено, триває їх комплектування.

Про це заявив міністр оборони Олексій Резніков під час години запитань до уряду у Верховній Раді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Усі необхідні підрозділи - від командування до майже 150 батальйонів на рівні районів - уже створено. Відбувається їх комплектування особовим складом за штатом мирного часу й облаштовуютьмя місця дислокації", - сказав він.

Міністр пояснив, що першим етапом розгортання ТРО є створення командно-управлінського ядра, яке складає 10 тисяч професійних військовослужбовців.

Резніков поінформував, що у прикордонних регіонах підрозділи ТРО уже укомплектовані штатом мирного часу на 70%, до кінця лютого підрозділи в усіх регіонах будуть укомплектовані на 70% і більше.

Другим етапом він назвав формування штату особливого періоду, який сумарно складатиме близько 130 тисяч осіб.

"Це - цивільні громадяни, які пройдуть відбір і укладуть контракт про службу в резерві ТРО. Вони перебуватимуть під командуванням військових. Держава закріпить за ними зброю і проводитиме навчання та злагодження", - пояснив урядовець.

Читайте також: Протитанкових засобів у нас більше, ніж потенційних мішеней – Резніков

Він уточнив, що розгортання штату особливого періоду вже триває, скорочено перелік документів, які потрібні для зарахування до резерву.

Водночас Резніков нагадав, що у лютому заплановані навчання за територіальним принципом за участю керівників органів місцевої влади і самоврядування, щоб відпрацювати взаємодію на рівні схід-північ-південь та захід.

"Сили територіальної оборони - це складова ЗСУ, так само, як Десантно-штурмові війська чи Сили спеціальних операцій. Це не добровольчі народні дружини або щось таке в органах місцевого самоврядування", - підкреслив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 січня в Україні набув чинності закон «Про основи національного спротиву», який визначає правові та організаційні засади національного спротиву, основи його підготовки та ведення, завдання і повноваження сил безпеки та сил оборони з питань національного спротиву.

Цим законом визначені завдання територіальної оборони, руху опору і підготовки громадян України до національного спротиву, а також встановлено порядок організації, підготовки та ведення територіальної оборони і руху опору.

Відповідно до закону, у кожній зоні тероборони та у кожному місті, чисельність населення якого перевищує 900 тисяч жителів, мають бути створені бригади тероборони; у кожному районі територіальної оборони та у кожному адміністративному центрі області мають бути створені батальйони тероборони; у зонах територіальної оборони, чисельність населення яких перевищує 2,4 млн жителів, мають бути створені додаткові військові частини (підрозділи) тероборони.

У складі Сил ТрО: 25 бригад, 150 батальйонів, 10 тисяч осіб за штатом мирного часу та 130 тис. в особливий період.

Основу добровольчих формувань територіальних громад складатимуть українці, які служили в ЗСУ чи правоохоронних органах. Тих, хто не служив, зараховуватимуть після присяги. Для зарахування необхідно пройти медичний, професійний та психологічний добір, підписати контракт добровольця територіальної оборони.

Сили територіальної оборони ЗСУ з 1 січня 2022 року очолює Командувач - генерал Юрій Галушкін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-