Країни Балтії отримали від США дозволи на передачу зброї Україні

Країни Балтії отримали від США дозволи на передачу зброї Україні

Укрінформ
У спільній заяві міністри оборони Латвії, Литви та Естонії повідомляють, що ці країни отримали необхідний дозвіл від США на відправлення озброєнь в Україну, й продовжуватимуть спільну роботу, щоб доставити їх у найкоротші строки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє естонське телерадіомовлення ERR.

У п'ятницю міністри оборони Естонії Калле Лаанет, Латвії Артіс Пабрікс та Литви Арвідас Анушаускас виступили із заявою для преси на підтримку України. «Естонія, Латвія та Литва об'єднуються для підтримки суверенітету й територіальної цілісності України в умовах агресії Росії, що триває. Країни Балтії продовжуватимуть підтримувати Україну не лише дипломатично та політично, а й сприятимуть зміцненню обороноздатності України», - йдеться в заяві.

Згідно з нею, Естонія передасть Україні протитанкові ракетні комплекси Javelin, Латвія та Литва – зенітно-ракетні комплекси Stinger.

«Естонія, Латвія та Литва працюють зі своїми союзниками, щоб швидко надати Україні допомогу для забезпечення безпеки. Ми щиро сподіваємось, що Україні не знадобиться використовувати ці озброєння, й закликаємо РФ припинити свою агресивну та безвідповідальну поведінку», - заявили міністри.

Лаанет зокрема заявив, що Україна наразі перебуває на передньому краї, що відділяє Європу від військового конфлікту з Росією.

«Ми маємо бути точними – війна в Україні триває й сьогодні. І важливо всіляко підтримувати Україну, щоб вона могла протистояти агресорові. Сьогодні… необхідні дозволи зі США на відправку зброї є. За допомогою зброї ми показуємо, що наша підтримка – не лише на словах. Союзники єдині, але завжди потрібні ті, хто виявляє ініціативу», - наголосив очільник Міноборони Естонії.

Читайте також: На тлі агресії Кремля: у США підготували законопроєкт про лендліз для України

Як повідомляв Укрінформ, раніше в п'ятницю голови комітетів із закордонних справ та оборони парламентів країн Балтії та Польщі звернулися до генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, голови Парламентської асамблеї НАТО Джеральда Конноллі та парламентських комітетів країн НАТО, відповідальних за зовнішню політику та політику безпеки. У спільній заяві міститься заклик до НАТО залишатися єдиним в умовах зростання російської загрози та не виконувати вимоги, висунуті Москвою, а також зміцнювати потенціал стримування Альянсу.

Ці події відбуваються на тлі «дипломатичного марафону» між РФ і США, РФ і НАТО.

У грудні Росія висунула ультимативні вимоги щодо «гарантій безпеки».

Водночас РФ стягнула значні військові сили до кордонів України. На Заході експерти розглядають кілька можливих варіантів російської агресії проти України. Зокрема, в оприлюднених документах американської розвідки йдеться про те, що Росія може організувати вторгнення за участю сотні батальйонних тактичних груп, або 175 тис. військовослужбовців. Близько 50 таких груп уже розгорнуто біля України на півночі та сході, а також у Криму на півдні. Російські війська можуть також просунутися із Білорусі.

Фото: Ardi Hallismaa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-