Окупанти пообіцяли завтра розблокувати роботу КПВВ «Станиця Луганська» - Гармаш

Окупанти пообіцяли завтра розблокувати роботу КПВВ «Станиця Луганська» - Гармаш

Укрінформ
Представники окупаційної адміністрації пообіцяли з 11 листопада відкрити у колишньому режимі КПВВ «Станиця Луганська».

Як передає Укрінформ, про це представник Донецької області в українській делегації Тристоронньої контактної групи Сергій Гармаш повідомив у Фейсбуці.

«Представники окупаційної адміністрації Росії в Луганську пообіцяли із завтрашнього дня відкрити у колишньому режимі КПВВ «Станиця Луганська», - заявив Гармаш.

Він також повідомив, що в середу, 10 листопада, у засіданні ТКГ взяла участь представниця МЗС Росії Марія Захарова. «Сьогодні вперше за всю історію Мінського процесу російське МЗС, буквально під час засідання ТКГ, озвучувало вустами Марії Захарової його перебіг. Причому дуже маніпулятивно, звинувачуючи Німеччину та Францію у спробі «забезпечити алібі Київському режиму» тим, що вони закликають якнайшвидше провести зустріч у «нормандському форматі»», - написав Гармаш.

Читайте також: На КПВВ у Донецькій області пункти щеплення не відкриватимуть

Він зазначив, що Росія давно використовує ТКГ не як майданчик для мирного врегулювання конфлікту з Україною, а як інструмент впливу на західних партнерів, певну геополітичну зброю.

За його словами, в цьому випадку очевидним є бажання Москви дезорганізувати нормандський формат, ввести його в стан коми, «і для цього спеціально нагнітається ситуація й на Донбасі, й у ТКГ».

«Крім того, Захарова відверто збрехала, що Україна відмовилася надати консульський доступ до бойовика «ЛНР» Косяка. Справді, представник Росії Кульмухаметов під час засідання ТКГ один раз закликав Україну надати консульський доступ до Косяка. Але Україна не мала можливості відреагувати на його заклик, тож говорити про те, що ми «відмовилися», - це щонайменше видавання бажаного за дійсне. Наскільки я розумію, Україна готова розглянути це питання, коли РФ надасть докази обґрунтованості такої вимоги, тобто доведе, що Косяк є громадянином Росії та пояснить, чому її громадянин, озброєний, вів розвідувальну діяльність у зоні розведення військ. До речі, до Косяка було допущено представників міжнародних гуманітарних організацій. А до наших людей, які перебувають у підвалах окупованого Росією Донбасу, жодна міжнародна організація не допускається, навіть Червоний Хрест», - заявив Гармаш.

Він також зазначив, що «основний тренд сьогоднішнього засідання – організована та скоординована атака Москви та її маріонеток з ОРДЛО на ОБСЄ. Грубі претензії висловлювалися й на адресу СММ ОБСЄ, й на адресу команди ОБСЄ, яка модерує переговори».

Читайте також: Політика «залізної завіси» РФ щодо окупованих територій не спрацює – МЗС

Представник української делегації ТКГ також заявив, що дуже багато часу присвятили обговоренню неможливості СММ ОБСЄ виконувати свій мандат та вести незалежний моніторинг через блокування патрулів місії на непідконтрольній уряду території Донецької та Луганської областей. «При цьому представник РФ заявив, що Росія не має зобов'язань щодо забезпечення свободи пересування СММ у ОРДЛО. Він переклав відповідальність за це на такі собі «республіки», хоча ні ОРДЛО, ні «республіки», на відміну від РФ, не є членами ОБСЄ і, відповідно, не могли брати на себе жодних зобов'язань у рамках цієї організації», - додав Гармаш.

Зазначається, що Україна підтримала ідею керівника СММ ОБСЄ посла Чевіка винести питання забезпечення безпеки та свободи пересування членів СММ ОБСЄ в ОРДЛО на Постійну раду ОБСЄ.

«Ну, й останнє питання, яке є скоріш технічним, але чомусь дуже багатьох хвилює. Це участь у роботі ТКГ Ірини Верещук (анонсована нею самою). Сьогодні вона не була присутня на засіданні: ні офіційно, ні неофіційно. Я, як і раніше, вважаю, що чиновнику такого високого рівня, цілому віцепрем'єр-міністру України, не потрібно брати участь у переговорах із таким низьким представництвом Росії, та ще й перетворених Москвою на фарс», - заявив Гармаш.

Як повідомляв Укрінформ, підконтрольна Російській Федерації окупаційна адміністрація в окремих районах Луганської області України з 10 жовтня блокує роботу контрольного пункту в'їзду/виїзду в Станиці Луганській.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-