ЗСУ застосували Bayraktar після того, як не спрацювали дипломатичні методи

ЗСУ застосували Bayraktar після того, як не спрацювали дипломатичні методи

Документ
Укрінформ
Використання БПЛА Bayraktar ТВ2 Збройними силами України в зоні проведення ООС, та й будь-яких засобів ураження, є крайнім, але дієвим кроком.

Про це йдеться в коментарі Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, який оприлюднений на сайті організації, передає Укрінформ. 

У Центрі нагадали, що за повідомленням Генштабу, наказ головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного з’явився тільки після того, як не спрацювали дипломатичні методи: а саме окупанти не відреагували на вимогу ЗСУ припинити обстріли українських позицій, в результаті яких загинув один український боєць.

На підтвердження цих слів Центр опублікував лист до СММ ОБСЄ від командування ЗСУ. "У зв’язку з п. 2 Домовленостей українська сторона просить Місію донести цю інформацію до ОРДО, вимогу про негайне припинення вогню та інших провокацій проти ЗС України. ЗС України залишають за собою право відкривати вогонь у відповідь у випадку загрози здоров’ю та життю військовослужбовців Збройних сил України", – йдеться в документі, який є у розпорядженні Центру.

Аналітики також звернули увагу, що для придушення вогневої активності ворожих гармат були використані боєприпаси MAM-C з найменшою потужністю, завдяки чому військовослужбовці російських окупаційних військ залишилися живі і відбігли від точки ураження.

"Центр стратегічних комунікацій переконаний, що таке обмежене застосування сили на провокації противника свідчить як про рішучість ЗС України стримувати ворога і реагувати на прояви його агресії, так і про гуманність України. Навіть до агресора", – заявили в організації.

Читайте також: Берлін непокоїть, що на сході України дрони застосовує не лише ОБСЄ

Як повідомлялося, напередодні в зоні ООС на сході України вперше були застосовані БПЛА Bayraktar ТВ2. За даними Генерального штабу ЗСУ, 26 жовтня з 14:25 до 15:15 батарея гаубиць Д-30 російсько-терористичних військ здійснювала обстріл позицій Об’єднаних сил в районі населеного пункту Гранітне. Два військовослужбовці ЗСУ під час обстрілу зазнали поранення, один із них загинув. Із початком обстрілу через СММ ОБСЄ було невідкладно висунуто вимогу щодо припинення вогню, надіслано ноту дипломатичними каналами. Втім, окупанти не реагували.

Читайте також: У штабі ООС спростовують взяття під контроль території біля Гранітного

Тож з метою змушення ворога до припинення вогню, за наказом головнокомандувача Збройних сил України, було застосовано Bayraktar ТВ2. Безпілотний літальний апарат не пересікав лінії зіткнення і керованою бомбою знищив одну гармату з розрахунком російсько-окупаційних військ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-