Євросоюз стурбований становищем утримуваних осіб в ОРДЛО — спецпредставник ЄС із прав людини

Євросоюз стурбований становищем утримуваних осіб в ОРДЛО — спецпредставник ЄС із прав людини

Укрінформ
Євросоюз стурбований становищем осіб, утримуваних у місцях несвободи на тимчасово окупованій території Донецької й Луганської областей, і закликає окупаційну владу непідконтрольних районів дозволити моніторинг і доступ до затриманих.

Про це в інтерв'ю телеканалу "Дом" заявив спеціальний представник Європейського Союзу з прав людини Імон Гілмор, передає Уерінформ.

"Я радий бути в Краматорську і мати змогу ознайомитися з ситуацією на сході України. Я розмовляв з організаціями громадянського суспільства, з представниками уряду і сподіваюся, що зможу побачити ситуацію на місцях", — зазначив Гілмор.

Європейський Союз дуже серйозно стурбований ситуацією з правами людини на непідконтрольних українському уряду територіях, сказав спецпредставник ЄС з прав людини.

"Ми особливо стурбовані становищем людей, які перебувають в ув'язненні, тому що ми чули повідомлення про катування затриманих, про сексуальну наругу над ними та про дуже погані умови у місцях утримання під вартою", — наголосив Гілмор.

Крім того, він закликав окупаційну владу тимчасово непідконтрольних Україні районів на сході країни дозволити міжнародний моніторинг місць несвободи та пряме спілкування з утримуваними особами.

Читайте також: Венеційська комісія прокоментувала законопроєкт про перехідний період у Криму й ОРДЛО

"І ми закликаємо де-факто "владу" цих районів дозволити міжнародний моніторинг місць утримання під вартою. Щоб, зокрема, спостерігачі Організації Об'єднаних Націй з прав людини могли побачити ці місця несвободи та мати змогу безпосередньо поспілкуватися із затриманими", — акцентував Гілмор.

Як повідомлялося, 18 жовтня з першим робочим візитом до України прибув спеціальний представник Європейського Союзу з прав людини Імон Гілмор. Він відвідав Донецьку область. Гілмор вивчає ситуацію з дотриманням прав людини на непідконтрольних Україні територіях.

Раніше уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що 426 громадян України за надуманими політично вмотивованими звинуваченнями нині утримуються в нелюдських умовах у місцях несвободи РФ та на тимчасово окупованих територіях України.

Денісова також поінформувала, що ще майже 450 громадян очікують свого переведення з місць несвободи тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей для відбування покарання на підконтрольній українському уряду території, але процес переведення, за її словами, вже два роки як заблоковано.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-