За ґратами в Росії та на окупованих територіях утримують 426 українців

За ґратами в Росії та на окупованих територіях утримують 426 українців

Укрінформ
Наразі 426 громадян України за надуманими політично вмотивованими звинуваченнями утримуються в нелюдських умовах у місцях несвободи РФ та на тимчасово окупованих територіях України.

Про це уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова поінформувала за результатами робочої зустрічі із захисником прав людини Республіки Вірменія Арманом Татояном, передає Укрінформ.

“Розповіла про складну ситуацію з додержанням прав громадян України на тимчасово окупованих територіях Криму, Донецької і Луганської областей: за роки окупації від бойових дій постраждало понад 14 тисяч осіб, з яких 3,5 тисячі загинули. 426 громадян України за надуманими політично-вмотивованими звинуваченнями утримуються в нелюдських умовах у місцях несвободи РФ та на тимчасово окупованих територіях України. Майже 300 осіб зникли безвісти”, - зазначила вона.

Читайте також: Денісова розповіла про критичні показники захворюваності на COVID-19 в окупованому Криму

Денісова поінформувала, що ще майже 450 громадян очікують свого переведення з місць несвободи тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей для відбування покарання на підконтрольній українському Уряду території, але процес переведення, за її словами, вже два роки як заблоковано.

Сторони зустрічі також обговорили питання законодавчих та інституційних засад їхньої діяльності, а також інструменти, які використовуються ними для забезпечення додержання та захисту прав людини.

Денісова і Татоян також наголосили на особливому значенні просвітницької діяльності щодо можливостей та гарантій захисту громадянами своїх прав.

Читайте також: У Росії та Криму відбудуться три суди у справах громадян України - Денісова

“Поінформувала колегу, що з початку 2021 року працівниками Секретаріату уповноваженого проведено вже понад 1500 таких заходів, у яких взяли участь більше 32 тисяч громадян, у тому числі працівники правоохоронних органів, органів місцевого самоврядування, студентська молодь”, - уточнила український омбудсман.

Як повідомлялося, 6 жовтня Денісова поінформувала, що за політично та релігійно-вмотивованими звинуваченнями 121 українець перебуває в ув’язненні в тимчасово окупованому Криму та РФ, зокрема, серед них - 86 кримських татар. 71 особу вже засуджено на тривалі терміни.

За її словами, у незаконному ув’язненні на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей перебуває 296 громадян України, з них: 252 цивільні особи (у тому числі 4 волонтери), 44 військовослужбовці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-