Венедіктова повідомила до Гааги про «паради військовополонених» в ОРДЛО

Венедіктова повідомила до Гааги про «паради військовополонених» в ОРДЛО

Укрінформ
Генеральний прокурор Ірина Венедіктова підписала два нових повідомлення до Міжнародного кримінального суду - про "паради військовополонених" в ОРДЛО та руйнування мостів окупантами у Донецькій та Луганській областях.

Як передає Укрінформ, про це Венедіктова повідомила у Фейсбуці.

"Провели перше засідання Міжнародної ради експертів щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, за участю її іноземних членів. Цей дорадчий орган зробить нас ефективнішими в розслідуванні і притягненні до відповідальності за воєнні злочини та злочини проти людяності в окупованих Криму та Донбасі", - наголосила генпрокурор.

Вона назвала символічним, що "роботу ради майже в повному складі ми розпочали з підписання двох нових повідомлень до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду. Одне із них готували прокурори «Департаменту війни» Офісу генпрокурора, друге - Донецька та Луганська обласні прокуратури спільно з Global Rights Compliance LLP та Луганським обласним правозахисним центром "Альтернатива".

Читайте також: Рішення про юрисдикцію в «морській» справі в Гаазі очікують протягом пів року

Як повідомила Венедіктова, подання, створене прокурорами Офісу генпрокурора, стосується фактів публічного приниження українських військовополонених, затриманих представниками незаконних збройних формувань самопроголошеної «ДНР».

"Ми звернули увагу Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду на 3 найрезонансніші інциденти: так званий «парад полонених» 24 серпня 2014 року, учасниками якого стали 53 затриманих військовослужбовці; захоплення у полон 101 військовослужбовця батальйону спеціального призначення Національної гвардії України «Донбас»; так званий «парад/марш полонених» 22 січня 2015 року, учасниками якого стали 20 затриманих військовослужбовців. Наших бійців привселюдно водили окупованим Донецьком під камери російських ЗМІ. Відносно них застосовувалось фізичне насильство з метою публічного покарання полонених та зображення для преси їх безпорадного стану. Військовополоненим постійно погрожували вбивством, а присутність озброєних учасників незаконних збройних формувань на «парадах» ще більше переконувала їх, що погрози реалізують".

Читайте також: Україна в ООН: Дії Росії в Криму суперечать Договору про нерозповсюдження ядерної зброї

Прокурори вважають, зауважила Венедіктова, що "ці факти мають попередньо кваліфікуватися як воєнний злочин згідно зі статтею 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду, а саме: посягання на людську гідність, в частині образливого і принизливого поводження".

Інше повідомлення, написала генпрокурор, стосується нападів на мости та руйнування мостів у Донецькій та Луганській областях, які постраждали від бойових дій. Це дані щодо 43 інцидентів у період з травня 2014 по січень 2019 року. Ці факти можуть бути кваліфіковані Офісом прокурора Міжнародного кримінального суду як воєнні злочини за статтею 8 Римського статуту, а саме: умисне спрямування нападів на цивільні об'єкти під час міжнародного збройного конфлікту або знищення майна противника у міжнародному збройному конфлікті.

Читайте також: Керченська криза: Росія стверджує, що арбітраж у Гаазі не може розглядати позов України

За словами Венедіктової, у обох поданнях стверджується, що Міжнародний кримінальний суд має відповідну юрисдикцію щодо відкриття розслідування за вказаними фактами ймовірного вчинення воєнних злочинів.

Загалом до Офісу прокурора МКС вже направлено 24 інформаційні повідомлення, половина з них - у 2020-2021 роках.

Фото: Офіс генпрокурора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-