Позиція Кремля не дає розблокувати обмін полоненими - Арестович

Позиція Кремля не дає розблокувати обмін полоненими - Арестович

Укрінформ
Для розблокування процесу обміну полоненими Росія вимагає від України визнати терористичні утворення "ДНР" і "ЛНР" стороною конфлікту.

Про це у програмі "Взгляд с Банковой" телеканалу "Дом" сказав речник української делегації у Тристоронній контактній групі Олексій Арестович, передає Укрінформ.

"Каменем спотикання є бажання Кремля вдати, що вони не сторона конфлікту. І зробити все, щоб Україна визнала так звані "республіки" як одну зі сторін конфлікту. Все. Іншого каменю спотикання немає", - підкреслив Арестович.

Читайте також: Арестович розповів, чому окупанти відмовляються від української гумдопомоги

Він зазначив, що списки для обміну підготовлені: "Вони прекрасно відомі обом сторонам. І це відомо посередникам від ОБСЄ. І Шарлотта Реландер, координаторка гуманітарної підгрупи, дуже багато робить для того, щоб обмін відбувся, і КПВВ запрацювали. Але натикається на все ту ж позицію Кремля", - додав представник української делегації в ТКГ.

Арестович наголосив, що українська сторона готова до обміну.

"Україна робить свої кроки в гуманітарному напрямі для того, щоб нормалізувати ситуацію, відкрити КПВВ та обмінятися полоненими. Але позиція Москви незмінна: у вас там, в Україні, конфлікт, тому вирішуйте все безпосередньо з так званими "ДНР" і "ЛНР", - підсумував Арестович.

Читайте також: Росія зазнала поразки у спробі нав'язати світу власне трактування «Мінська» – Арестович

Нагадаємо, останній обмін утримуваними особами відбувся 16 квітня 2020 року. Тоді Україна повернула з ОРДЛО 19 громадян, на окуповану територію відправили 14 осіб, ще четверо відмовилися туди їхати.

У травні Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявляла, що у списку на обмін – 285 українців, яких утримують в ОРДЛО. З них 44 - військовослужбовці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-