Україна в ОБСЄ: Окупанти вже понад тисячу разів порушили перемир’я

Україна в ОБСЄ: Окупанти вже понад тисячу разів порушили перемир’я

Укрінформ
Станом на початок квітня російські окупаційні війська на сході України вже понад тисячу разів порушили режим припинення вогню, у результаті чого загинули 25 українських військових, ще 83 отримали поранення.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це місія України при ОБСЄ поінформувала держави-учасниці під час засідання Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ у середу, 28 квітня.

"Станом на 2 квітня режим припинення вогню, який набув чинності у липні 2020 року, був порушений російськими окупаційними військами 1074 рази, у тому числі 138 разів із застосуванням забороненої Мінськими домовленостями озброєння. У результаті протягом цього періоду було вбито 25 українських військових, ще 83 отримали поранення", - заявили в українській делегації.

Читайте також: Окупанти три дні поспіль обстрілюють з артилерії Водяне

Було вказано на те, що безпекова ситуація залишається небезпечною і "існує постійна загроза через присутність російських окупаційних військ в українському Криму та в окремих районах Донецької та Луганської областей".

Іноземні делегації були поінформовані про те, що з січня цього року Росія значно посилила боєздатність своїх окупаційних військ на сході України (1-го та 2-го армійських корпусів). Наразі вона складається з 30 тис. осіб, включаючи 2 тис. кадрових військовослужбовців ЗС РФ.

Читайте також: Окупанти обстрілюють прилеглі до лінії розмежування населені пункти - штаб ООС

Крім того, Росія продовжує постачати матеріально-технічні засоби своїм окупаційним військам на сході України через неконтрольовану урядом України ділянку кордону. Лише за 4 місяці цього року РФ направила в ОРДЛО близько 19 тис. тонн пального, 355 тонн боєприпасів, 35 вантажівок, танків та ракетних систем залпового вогню.

Поруч з цим, у порушення гуманітарного права та своїх власних міжнародних зобов’язань Російська Федерація продовжує постачати своїм силами на сході Україні заборонені протипіхотні міни ПОМ-2, які несуть велику загрозу для цивільного населення.

"Ситуація на місцях сильно погіршилася. У порівнянні з кінцем 2020 року кількість обстрілів цього року зросла у 1,3 раза, а військові втрати серед Збройних Сил України зросли більш ніж утричі", - поінформувала місії України при ОБСЄ.

Читайте також: Спостерігачі ОБСЄ нарахували на вихідних майже 400 порушень «тиші»

Як повідомляв Укрінформ, у ході свого виступу на засіданні Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ місія України також продемонструвала слайди, на яких було зафіксовано найбільш кричущі випадки порушення перемир’я з боку російських збройних формувань, у т.ч. обстріли цивільної інфраструктури, за період з кінця березня по кінець квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-