Згода РФ на відкриття баз ОБСЄ у прикордонні буде «лакмусовим папірцем» деескалації - Цимбалюк

Згода РФ на відкриття баз ОБСЄ у прикордонні буде «лакмусовим папірцем» деескалації - Цимбалюк

Укрінформ
Надання Росією гарантій безпеки для відкриття передових патрульних баз СММ ОБСЄ вздовж неконтрольованої Урядом ділянки кордону на сході України послужить "лакмусовим папірцем" готовності Кремля до деескалації.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 22 квітня.

"Згода Росії на надання гарантій безпеки на окупованих районах Донбасу, необхідних для відкриття передових патрульних баз, послужить "лакмусовим папірцем" її готовності приступити до деескалації", - заявив він.

Читайте також: У Берліні заявляють, що агресія Росії щодо України є загрозою всій Європі

Очільник української місії в ОБСЄ вказав на те, що моніторинг прикордонних районів став ще більш критично важливим зараз в умовах нарощування Росією військ біля українського кордону.

"Під час нещодавніх телефонних переговорів з Чинним головою ОБСЄ Анн Лінде та генеральним секретарем Гельгою Шмід, міністр Кулеба наголосив на важливості відкриття додаткових передових патрульних баз СММ уздовж неконтрольованої ділянки кордону. Це також було зазначено державами-учасницями як одна з рекомендацій за результатами спеціального спільного засідання Постійної ради та Форуму безпекового співробітництва, скликаного згідно з Віденським документом 2011 року про заходи щодо зміцнення довіри та безпеки", - заявив Цимбалюк.

Читайте також: На деескалацію спрямовані всі дипломатичні зусилля - Маас

Представник України закликав Росію зняти всі обмеження щодо діяльності СММ ОБСЄ та забезпечити їй повний та безпечний доступ до усієї тимчасово окупованої території України, включно з Кримом.

Як відомо, раніше у тематичному звіті СММ ОБСЄ повідомлялося про те, що здатність Місії здійснювати моніторинг у районах поблизу міжнародного кордону "залишалась обмеженою через те, що особи, яким належить фактичний контроль у непідконтрольних урядові районах, як і раніше, не надали необхідні гарантії безпеки для відкриття передових патрульних баз (ППБ) у населених пунктах біля прикордонних районів, що не контролюються урядом".

Читайте також: ЄС закликав Росію не перешкоджати місії ОБСЄ на сході України

Зазначалося, що можливість використання ППБ "зменшує час у дорозі для патрулів, що прямують до районів особливої уваги, таким чином збільшуючи кількість годин у світлу пору доби для моніторингу та тривалість польотів БПЛА, що їх запускають члени патрулів упродовж дня".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-