Україна в ОБСЄ: попереднє перемир’я окупанти порушили понад 4200 разів

Україна в ОБСЄ: попереднє перемир’я окупанти порушили понад 4200 разів

Укрінформ
Під час попереднього перемир’я на Донбасі, яке було оголошено 21 липня 2019 року, збройні формування РФ учинили 4226 порушень режиму припинення вогню.

Про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"У ході попереднього режиму припинення вогню, що діяв з 21 липня 2019 року до 26 липня 2020 року, нами було зареєстровано 4266 порушень перемир’я з боку збройних формувань Російської Федерації", - зазначив Цимбалюк.

Український дипломат повідомив, що протягом цього періоду російські окупаційні сили 1310 разів застосували заборонене Мінськими домовленостями озброєння. Крім того, вони 60 разів обстріляли населені пункти, унаслідок чого загинули троє цивільних осіб, ще шестеро отримали поранення.

Очільник місії України при ОБСЄ указав на те, що нинішню домовленість про додаткові заходи щодо посилення режиму припинення вогню, яка набула чинності з 27 липня, також слід оцінювати на тлі подій, які передували їй. Він зазначив, що протягом минулого тижня агресія РФ на Донбасі забрала життя трьох українських військовослужбовців, шестеро були поранені. Збройні формування РФ продовжували порушення безпекових положень Мінських домовленості. Водночас СММ ОБСЄ фіксувала невідведене важке озброєння у непідконтрольних уряду районах, заїзд російських конвоїв на Донбас, а також стикалася з перешкоджанням у пересуванні на цих територіях.

Читайте також: РФ відмовляється затвердити 13 районів для розмінування на Донбасі

Цимбалюк констатував, що домовленість про перемир'я станом на 30 липня значною мірою дотримується. Водночас він указав на те, що російські збройні формування вчинили вже п'ять порушень перемир’я, які, на щастя, не призвели до втрат серед українських військових. Натомість бійці ЗСУ демонстрували стриманість і не відкривали вогонь у відповідь.

"Ми закликаємо російську делегацію надати роз'яснення щодо цих випадків та інформацію про вжиті дисциплінарні заходи у зв’язку з цим, використовуючи координаційний механізм з реагування на порушення режиму припинення вогню", - заявив очільник української місії при ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-