РФ стягує бронетанкові групи впритул до кордону з Україною — InformNapalm

РФ стягує бронетанкові групи впритул до кордону з Україною — InformNapalm

Відео
Укрінформ
В інтернеті з’явилися кілька відео, знятих в Ростовській області РФ, на яких видно велику колону танків та бронетранспортерів російської армії, що рухалася вздовж траси всього за 30 км від державного кордону з Україною.

Про це повідомляє міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm.

"Вчора, 19 вересня, в мережі з’явилися відео, зняті автомобілістами на відеореєстратор в селищі Родіоновка Ростовської області РФ. У кадр потрапила велика колона танків та бронетранспортерів російської армії, яка рухалася вздовж траси всього за 30 км від державного кордону з Україною", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що відео не дуже чітке, але волонтерам InformNapalm вдалося розпізнати деякі модифікації військової техніки: модифіковані танки Т-72Б3 та Т-72Б3М, бойові машини БМП-3, 152-міліметрові самохідні гаубиці 2С3 "Акація" та машини керування вогнем артилерії.

Як вважають аналітики InformNapalm, "це може бути поганим сигналом підготовки до наступальної операції російських військ, враховуючи, що синхронно з цим вчора повноважний представник РФ в Тристоронній контактній групі із врегулювання ситуації на Донбасі Борис Гризлов виступив з нервовою заявою, нібито перемовини "нормандської четвірки" під загрозою зриву, бо Україна відмовилася підписувати "формулу Штайнмаєра", на яку попередньо погоджувалися її представники".

"Ця формула фактично задовольняє прагнення Москви щодо закріплення особливого статусу Донбасу і створення буферної зони, що має капітуляційні ознаки для України", - зазначили у спільноті.

Там також нагадали, що по всьому фронту лінії зіткнення на Донбасі відбувається підготовка до відведення українських військ. "Хоча українська сторона і сподівається на "дзеркальне розведення", про яке на зустрічі з координатором систем ООН в Україні Оснат Лубрані говорив командувач українських Об’єднаних сил Володимир Кравченко, але російські війська, як бачимо, навпаки стягують свої бронетанкові групи до кордону", - йдеться також у повідомленні.
Читайте також: РФ готує "елітних диверсантів" — перекидає на Донбас спецпризначенців

В InformNapalm припускають, що демонстративне переміщення російських бронетанкових батальйонних тактичних груп до кордону може мати ознаки психологічного тиску на керівництво України для досягнення домовленостей за "формулою Штайнмаєра".

"Слід також враховувати, що російські гібридні окупаційні війська на Донбасі мають достатню кількість військової техніки для ескалації бойових дій", - заявили у спільноті та додали що міжнародне співтовариство має реагувати на агресивні дії та сигнали Росії і збільшити політичний та економічний тиск як стримувальний чинник.

Як повідомляв Укрінформ, 18 вересня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що на зустрічі радників лідерів країн "нормандського формату" було обговорено і погоджено "формулу Штайнмаєра" щодо дії закону про особливий статус Донбасу та розведення військ на трьох ділянках.

Перед тим, Пристайко повідомляв, що українська влада опрацьовує можливість проведення місцевих виборів по всій країні, включаючи окремі райони Донецької і Луганської областей.

Читайте також: Росія проведе масштабні військові навчання біля кордонів України

Раніше Президент Володимир Зеленський заявив, що "формула Штайнмаєра" і всі пункти Мінських угод будуть розглядатися на саміті "нормандської четвірки".

Помічник президента РФ Юрій Ушаков повідомив, що Кремль наполягає, щоб на саміті "нормандської четвірки" були зафіксовані на папері "залізні домовленості" про розведення сил у Станиці Луганській, Золотому і Петровському, особливий статус Донбасу і "формула Штайнмаєра", про що треба домовитися напередодні зустрічі лідерів країн.

Варто зазначити, що українські волонтери, учасники бойових дій на Донбасі, активісти, громадські та політичні діячі виступили з різкою критикою можливості прийняття цієї "формули", оскільки вона має ознаки капітуляції України. 17 вересня вони підписали звернення до Президента Зеленського та окреслили "червоні лінії" внутрішньої та зовнішньої політики, які не слід перетинати владі.

19 вересня у Києві відбулася масова акція протесту, на якій люди вимагали не погоджуватися на капітуляційну для України "формулу".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-