Під ОП вимагають від Зеленського не погоджуватись на

Під ОП вимагають від Зеленського не погоджуватись на "формулу Штайнмаєра"

Фото, відео
Укрінформ
Під офісом Президента України триває акція «Ні капітуляції», учасники якої вимагають, щоб Президент Володимир Зеленський не погоджувався на "формулу Штайнмаєра", яка передбачає автономію ОРДЛО, вибори під дулами російських окупантів, амністію для злочинців так званих "ЛНР" та "ДНР".

У заході беруть участь близько тисячі громадян, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Організатором акції виступає об’єднана неформальна коаліція громадських організацій: громадсько-політичний рух «Межа», «Відсіч», «Захисти Україну», УНСО та інші.

Серед учасників акції Микола Княжицький, Ахтем Чийгоз, Георгій Тука, Володимир Балух, Володимир Василенко, Михайло Басараб.

Акція “Ні капітуляції” під Офісом Президента / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

Активісти озвучили єдину позицію України для перемоги, яка містить десять пунктів.

Виступаючи перед учасниками акції, політолог Михайло Басараб заявив: “В останні дні було багато заяв від (Президента) Зеленського, (міністра закордонних справ) Пристайка, багатьох інших представників їхньої команди про те, як вони бачать мирне врегулювання. Але проблема перша полягає у тому, що цих заяв було аж надто багато і вони були надто суперечливими... Ми хотіли б почути, що таке “формула Зеленського”, від самого Зеленського".

За його словами, друга проблема полягає у тому, що на засідання у "нормандському форматі" Росія їде з підготовленою позицією: фіксація "формули Штайнмаєра" і буквальне впровадження Мінських домовленостей. Але, на думку політолога, для України це неприпустимо і "межує з національною зрадою".

"Все це призведе до ще більшої війни, бо українці будуть боротись за свою незалежність від Росії... Ми виклали десять пунктів, на яких повинна базуватись позиція справжнього Президента України. Ми дуже сподіваємось, що він дослухається до цієї позиції”, - сказав Басараб.

Читайте також: На переговорах у Мінську не узгодили "формулу Штайнмаєра" — Сайдік

Ці десять пунктів були озвучені на заході. Зокрема, це позиція, що в Україні відбувається агресія Росії, а не “громадянський конфлікт”; питання повернення Криму має розглядатися тільки разом з питанням Донбасу; Кремль має звільнити всіх незаконно ув'язнених українців; особливий статус для окупованих територій і вибори на них неприпустимі, як і амністія для бойовиків, які вбивали і катували українців; окупаційні війська мають вийти з України без жодних умов; Україна має поновити контроль над усім кордоном; Росія несе відповідальність за війну проти України, і Україна повинна вимагати відшкодування збитків; збереження курсу на членство у НАТО та ЄС.

Басараб також наголосив, що сьогоднішня акція спрямована виключно на те, щоб допомогти Президентові відстоювати позицію України на міжнародній арені, ґрунтуючись на позиції народу. "Володимир Зеленський має донести міжнародним партнерам, що громадянське суспільство не погодиться з капітуляцією", - наголосив політолог.

Читайте також: РФ має звільнити окуповані території до обговорення “формули Штайнмаєра” — Порошенко

Він також нагадав, що 17 вересня було оприлюднено звернення до Президента “Не допустимо капітуляції”. До нього й досі долучаються відомі дипломати, експерти, громадські діячі, активісти, добровольці, волонтери - наразі під текстом звернення стоїть близько тисячі підписів.

Ключова вимога акції – не погоджуватися на "формулу Штайнмаєра", яка передбачає автономію ОРДЛО, вибори під дулами російських окупантів, амністію для злочинців так званих ЛНР та ДНР. Активісти озвучили єдину позицію України для перемоги, яка містить десять пунктів.

Біля будівлі Офісу Президента чергує швидка та кілька машин Національної поліції.

Читайте також: Україна сама має вирішувати, чи підходить їй “формула Штайнмайєра” — Кравчук

Як повідомлялось, перед початком акції організатори заходу на сторінці Facebook висунули вимоги, де вони просять органи влади дотримуватись наступної послідовності дій: повне і стале припинення бойових дій на Донбасі; виведення російських військ, роззброєння незаконних формувань; передача під контроль України або миротворцям ООН і ОБСЄ ділянки кордону, яка наразі непідконтрольна уряду. Лише після виконання цих умов, проведення виборів в окупованих частинах ДНР/ЛНР за українським законодавством.

Як повідомляв раніше Укрінформ, згідно з соціологічним опитуванням, мир на Донбасі за будь-яку ціну не підтримують виборці жодної з політичних партій України.

Зокрема, проведення виборів на умовах бойовиків не підтримують 66% українців, проти повної амністії бойовиків на Донбасі виступають 61% громадян, проти формування силових органів в ОРДЛО лише з місцевих представників - 58%, проти внесення змін до Конституції щодо надання російській мові статусу державної - 54%.

Читайте також: Київ і Москва не мають розбіжностей щодо "формули Штайнмаєра" - Пристайко

Загальнонаціональне опитування було проведене Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова з 13 по 20 червня 2019 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донбасу. Було опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-