Геращенко про полонених в ОРДЛО: Маємо дані про 81 українця

Геращенко про полонених в ОРДЛО: Маємо дані про 81 українця

Звіт
Укрінформ
Українська сторона має підтверджені документальними свідченнями інформацію про утримуваних в ОРДЛО 81 особу - громадян України.

Про це йдеться в оприлюдненому у четвер звіті уповноваженого Президента України з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірини Геращенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На сьогодні ОРДЛО підтверджує лише утримання 27 громадян України (з них 12 - ОРЛО, 15 – ОРДО). Українська сторона має підтверджені документальними свідченнями (відео, фото, ЗМІ і т.д.) інформацію про утримуваних в ОРДЛО 81 особу (з них 69 - ОРДО, 12 - ОРЛО)", - йдеться у звіті.

Як зазначається, з початку антитерористичної операції у 2-14 році вдалось знайти/звільнити 3240 осіб. З 27 серпня 2015 року, коли було розпочато офіційний облік СБУ, в рамках гуманітарної підгрупи ТКГ вдалося звільнити близько 150 українців. У грудні 2017 року вдалося звільнити найбільше - 74 особи із окупованого Донбасу. У 2018 році вдалось звільнити лише одного військовослужбовця з окупованого Донецька і двох військовослужбовців з РФ.

За словами Геращенко, звільнені заручники у 2017 році та деякі члени їх родин за ініціативи Президента України пройшли обстеження та лікування в ДНУ «НПЦ ПКМ» ДУС та госпіталях, отримали разову грошову допомогу.

Окрім того, у рамках роботи гуманітарної підгрупи ТКГ з січня 2018 р. представникам РФ та ОРДЛО було передано українською стороною 18 листів щодо звільнення політв’язнів Кремля в обмін на засуджених в Україні громадян РФ (у форматах 23 на 23, 25 на 25), десятки листів щодо звільнення заручників з ОРДЛО (останній у форматі 19 на 72).

"З 25.11.2018 р. ми кожного засідання підгрупи і ТКГ наполягали на звільненні в односторонньому порядку 24 військовополонених українських моряків", - наголошується у звіті.

Геращенко вкотре наголосила, що тюрми, розташовані та території РФ, окупованому Криму та на Донбасі, залишаються закритими для міжнародних гуманітарних місій. "Це зони катувань і тортур, сексуального насильства. РФ продовжує блокувати доступ до українців місій МКЧХ, Моніторингової місії ООН з прав людини та ОБСЄ аби приховати сліди своїх злочинів", - підкреслила Геращенко.

Читайте також: Зниклими безвісти на Донбасі вважаються 258 осіб

За її словами, українська сторона також неодноразово зверталась за інформацією про місця утримання 13 заручників, доля яких наразі невідома. Вони знаходились у полоні 2014-2015 рр. у НЗФ на окупованому Донбасі, а факт їх утримування підтверджувались ОРДЛО у Мінську.

"У нас є всі підстави вважати, що вони могли бути закатованими і вбитими, як і І.Турков, тіло якого було ідентифіковано за ДНК", - зазначається у звіті.

Як повідомляв Укрінформ, перший заступник голови ВР Ірина Геращенко поінформувала, що 16 травня написала заяву як уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, як представник України в гуманітарній підгрупі з проханням звільнити її з цих посад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-