Правозахисники порадили, як поліпшити життя на прифронтовому Донбасі

Правозахисники порадили, як поліпшити життя на прифронтовому Донбасі

Укрінформ
Правозахисники рекомендують Україні посилити позиції держави та її структур на підконтрольних прифронтових територіях Донбасу, покращити надання там державних послуг та ухвалити державну стратегію подальшого розвитку окупованих територій.

Про це йдеться у звіті правозахисної організації PAX, презентованому в Українському католицькому університеті, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми працюємо у зоні 15 різних конфліктів, постконфліктних або приконфліктних зон від Сирії до Іраку, Колумбії, Афганістану, Конго і багатьох інших міст, включаючи Західні Балкани. Ми також працюємо над тематичними розділами - такими, як захист громадських осіб, над проблемами роззброєння. Більшість наших програм пов'язана з безпекою. Саме вона має бути на першому місці", - розповіла співробітниця програми PAX у Східній Європі Маріка Дроохсма. Вона також повідомила, що їхня організація перебуває поза політикою і опікується в першу чергу проблемами миру та роззброєння.

Дослідження на понад 70 сторінках включає три частини та розповідає про повсякденний досвід людей у зоні конфікту з огляду на гендерний аспект. Крім того, в публікації наводиться рейтинг ключових проблем за оцінками опитуваних.

Зокрема, у документі зазначається, що літні люди на сході України "стикаються зі звинуваченнями в колабораціонізмі, подвійному пенсійному забезпеченні (і на території квазіреспублік, і в Україні), в принизливих процедурах повинні виборювати те, що їм належить по закону відповідно до солідарної пенсійної системи України".

Серед рекомендацій для українських державних інституцій, які викладені в дослідженні щодо ситуації на сході України, визначені наступні: посилення позицій держави та її структур на прифронтових територіях, підконтрольних Україні; максимально можливе звуження тіньового сектору економічних відносин, які консервують тут нерівності та залежність одних людей від інших; покращення державних послуг в прифронтовій зоні з урахуванням хвилеподібного характеру напливу відвідувачів та введення окремої посади консультанта з процедур ідентифікації, оформлення документів, механізмів їх подання; ухвалення в Україні державної стратегії стосовно подальшого розвитку окупованих територій.

Читайте також: У прифронтовому Зайцевому відкрили відділення Ощадбанку

Експерти також рекомендують розширити спектр мобільних послуг (мобільні бригади з психологами, психіатрами, соціальними працівниками, юристами, правозахисниками, лікарями; мобільні банки та банкомати; мобільні бригади працівників пенсійного фонду тощо). Не розв'язаною залишається і проблема обмеження політичних прав ВПО, йдеться у звіті. Важливою в роботі з населенням постраждалих від війни регіонів, вважають фахівці, є подолання стигматизаційної риторики, яка передбачає в тому числі перекладання провини за окупацію на прямих жертв цієї окупації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-