Маріонетки РФ вимагають від спостерігачів ОБСЄ

Маріонетки РФ вимагають від спостерігачів ОБСЄ "спецдозволу" — Прокопчук

Укрінформ
Росія продовжує чинити перешкоди діяльності Спеціальної спостережної місії ОБСЄ в Україні, створюючи загрози технічному обладнанню та життю спостерігачів, перешкоджаючи їх пересуванню.

Про це заявив під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні у четвер Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Минулої п'ятниці, на спеціальному засідання Постійної ради за участю посла Апакана і посла Сайдіка ми чули від російської делегації, що вона засуджує будь-які загрози, спрямовані проти спостерігачів СММ, будь-які спроби обмежити їхню свободу пересування та будь-які напади на технічне обладнання Місії. Натомість ми бачимо, що ці заяви нічого не варті", - заявив він.

Дипломат нагадав, що у понеділок патруль СММ опинився під обстрілом російських збройних формувань, перебуваючи біля позицій Збройних Сил України поблизу міста Золоте. Днем раніше підконтрольні Росії формування перешкодили проїзду СММ через н.п.Безіменне , також примусили спостерігачів залишити залізничну станцію Червона Могила поблизу Вознесенівки, де місія зафіксувала 40 залізничних вагонів з невідомим змістом. Крім того, російські окупаційні сили продовжують забороняти доступ СММ до прикордонних пунктів пропуску. Також російські маріонетки вимагають від спостерігачів ОБСЄ "спеціального дозволу", щоб відвідати школи на окупованих Росією районах Донбасу.

Читайте також: Рада заборонила громадянам РФ бути спостерігачами на виборах в Україні

"Ми всі знаємо, чому російська сторона продовжує нав'язувати ці жорсткі обмеження свободі пересування СММ і залякувати цивільних беззбройних спостерігачів, іноді створюючи безпосередній небезпеку їх життю, як це було у недавньому випадку біля Золотого. Ці обмеження сильно підривають можливості Місії виконувати свій мандат щодо збору інформації та звітування про ситуацію в сфері безпеки та порушення основних принципів і зобов'язань ОБСЄ. Дії Росії, спрямовані на "осліплювання" СММ, є грубим порушенням мандату Місії", - наголосив Прокопчук.

Він додав, що не викликає здивування і той факт, що найбільш систематичні та жорсткі обмеження мають місце в прикордонних районах України, окупованих Російською Федерацією. "Незаконне постачання російської зброї та боєприпасів продовжується: лише за перші три тижні січня було зафіксовано 127 цистерн з паливом та мастилами, які прибули до окупованих Ровеньків, Сімейкиного та Червоної Могили для поповнення запасів російських збройних формувань на Донбасі", - зазначив дипломат.

Він також звернув увагу на те, що 3 лютого спостерігачі СММ зафіксували в Луганську російську сучасну станцію встановлення перешкод Р-330Ж "Житель".

"Прямий зв'язок між контролем Росією частини державного кордону з Україною та триваючим насильством на лінії зіткнення на Донбасі вже давно встановлено. До тих пір, поки по всій території конфлікту не буде відновлено урядом України повний контроль над державним кордоном, Кремль продовжуватиме відправляти нові війська, зброю і боєприпаси, щоб підживлювати це насильство", - наголосив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-