Клімкін заявив, що захоплені моряки мають статус військовополонених

Клімкін заявив, що захоплені моряки мають статус військовополонених

Укрінформ
Захоплені Російською Федерацією українські моряки мають статус військовополонених відповідно до Женевської конвенції. 

Про це сказав міністр закордонних справ Павло Клімкін під час прес-підходу за результатами брифінгу для дипломатичного корпусу, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Дуже важливо, щоб увесь цивілізований світ не обмежувався формальними і неформальними заявами,  а вживав відповідних заходів проти Росії. Ми зараз дуже інтенсивно говоримо з нашими всіма друзями і партнерами, закликаємо їх використовувати всі заходи і важелі з метою звільнення наших моряків, з метою звільнення суден. Хочу підкреслити, що відповідно до міжнародного права статус захоплених екіпажів має розглядатися відповідно до Женевської конвенції 1949 року. Тому наші моряки є військовополоненими», - зазначив Клімкін.

Він також додав, що нині ведуться розмови з Товариством Червоного хреста «для того, щоб він включився негайно до процесу моніторингу як їх (українських моряків - ред.) стану, так і  їх звільнення». 

«Це один із наших ключових пріоритетів. Але також ми працюємо з нашими партнерами з метою зміцнення санкцій, зміцнення тиску на Росію», -  додав міністр закордонних справ.

Як повідомляв Укрінформ, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь Азовського моря. Після цього спецпризначенці Росії захопили три українські кораблі, які були спочатку заблоковані, а потім обстріляні росіянами в Керченській протоці. За оперативною інформацією, малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", уражені вогнем противника, втратили хід. Рейдовий буксир "Яни Капу" також змусили зупинитися.

Читайте також: Трьох поранених українських моряків прооперували у Керчі - розвідка

Президент України Петро Порошенко заявив, що підтримує запровадження воєнного стану через напад РФ на українські кораблі в районі Керченської протоки.

У понеділок, 26 листопада, Верховна Рада збереться на позачергове засідання для розгляду питання про запровадження воєнного стану.

Також сьогодні о 18.00 за київським часом в Нью-Йорку відбудеться засідання Ради Безпеки ООН щодо ситуації в Азовському морі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-