Бранці

Бранці "ЛНР" розповіли про полон окупантів

Укрінформ
Колишні бранці окупантів ОРЛО, які перебували у підвалі Луганської ОДА в 2014-2015 роках, примусово прибирали кров після обстрілів та катувань, а також ховали тіла.

Про це йдеться в аналітичному звіті "За гратами будинку "уряду ЛНР" від Східноукраїнського центру громадських ініціатив, який є у розпорядженні Укрінформу.

"Більшість опитаних затримали та утримували в підвалі Луганської ОДА представники "ЛНР" через звинувачення в проукраїнській позиції та/або допомозі українським військовим. Люди перебували в підвалі, де не було жодних умов для цього, від декількох днів до декількох місяців. Перебування в місці несвободи супроводжувалось фізичним, сексуальним та психологічним насильством. Затримані виконували примусові роботи, зокрема прибирали кров після обстрілів, катувань, ховали трупи, готували, вантажили та розвантажували майно", - йдеться у звіті.

Як зазначають автори звіту, на основі 19 інтерв'ю з особами, які перебували у підвалі Луганської ОДА в 2014-2015 роках, "можна говорити про те, що утримання цих людей супроводжувалось катуванням, жорстоким, або таким, що принижує гідність, поводженням та покаранням, невиправданим застосуванням засобів фіксації та зброї".

Читайте також: Терористу “ЛНР” дали 11 років

"Медичну допомогу опитані не отримували взагалі або отримували в недостатньому обсязі. Особи, які виконували медичні функції, мали обмежені повноваження та ресурси для призначення повноцінного лікування, чим порушено вимоги Женевських конвенцій. Зафіксовано випадок участі медичного працівника у жорстокому поводженні з особами, позбавленими волі у зв'язку з конфліктом", - зазначається в аналітичному звіті.

Автори звіту також наголосили, що у всіх задокументованих випадках затримання та тримання людей під вартою було здійснено без дотримання будь-яких процесуальних гарантій, які передбачені в національному та міжнародному праві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-