Закон про особливий статус Донбасу не діє на РФ, потрібна інша стратегія - Гопко

Закон про особливий статус Донбасу не діє на РФ, потрібна інша стратегія - Гопко

Укрінформ
Голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко вважає, що західні партнери мають не тільки закликати Україну пролонгувати закон про особливий статус Донбасу, а й розробляти чіткі механізми посиленого тиску на Росію для мирного врегулювання  конфлікту.

Про це вона заявила у виступі на 7-му Євроатлантичному форумі в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У виконанні безпекового компонента (Мінських угод - ред.) Росія втягує наших західних партнерів у постійні розмови, які не рятують життя, тобто не забезпечують ані припинення обстрілів, ані відведення військ, ані звільнення українських громадян. Тому виникає питання, чи зможе український парламент і чи є підстави для того, щоб ми пролонгували закон про особливий статус Донбасу... Під час зустрічей з іноземними делегаціями ми постійно говоримо про те, що надайте аргументи подальшої пролонгації  цього закону", - сказала Гопко. 

Читайте також: Геращенко пропонує розіслати іноземним ЗМІ листи “російських потіряшок” до Путіна

Вона зазначила, що коли йдеться про пролонгацію закону для підтримання єдності країн ЄС у продовженні санкцій проти Росії, щоразу постає питання моральних і ціннісних підходів.

"Чому  Україна знову повинна  пролонгувати цей закон, коли на п'ятому році російської агресії ми побачили повне невиконання "Мінська", коли навіть не припинено обстріли, коли Росія ввела рубль на окупованих територіях Донбасу, експропріювала українські компанії, визнала документи так званих ЛНР/ДНР, в односторонньому порядку вийшла з СЦКК", - констатувала Гопко. 

На її переконання, західним партнерами України треба думати над конкретною стратегією розв'язання конфлікту на Донбасі, а не просто закликати українських парламентаріїв продовжувати закон про особливий статус Донбасу

"Наступного року в жовтні вже будуть парламентські  вибори, тож це не вихід - постійно продовжувати (закон - ред.). Тому мають бути чіткі механізми посиленого тиску, жорсткішої розмови з Кремлем для того, щоб це питання вирішити", - вважає Гопко. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-