Гумдопомогу окупованому Донбасу не можна

Гумдопомогу окупованому Донбасу не можна "рахувати" як допомогу Україні - МЗС

Укрінформ
Міжнародні гуманітарні структури мають навести лад у статистиці і не обліковувати виділені для потреб окупованого  Донбасу кошти як допомогу Україні, оскільки Росія як окупаційна держава  зобов'язана забезпечувати його населення всім необхіднім.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця.

"Цілком погоджуюся із дописом Курта Волкера у твітері про те, що "Росія не хоче, щоб світ побачив гуманітарну, економічну і екологічну катастрофи, які вона створила на Донбасі". У цьому зв'язку хотілося б нагадати всім, і передусім Росії, але не тільки, наприклад, і гуманітарним організаціям системи ООН, а також МКЧХ, положення Статті 55 Четвертої Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року, яка буквально говорить про таке: "Окупаційна держава зобов'язана за допомогою усіх наявних засобів забезпечувати населення продуктами харчування та медичними матеріалами; зокрема, постачати необхідні продукти харчування, медичні матеріали та інші припаси, якщо ресурсів окупованої території виявиться недостатньо, " - написав Кислиця.

Він додав, що відтак йому вбачається сумнівною практика, коли кошти, витрачені ООН на допомогу російській окупаційній владі на окупованих територіях Донецької і Луганської областей для потреб, по суті, виконання Москвою своїх зобов'язань за Женевською конвенцією і протоколами до неї, записуються партнерами і обліковуються як допомога уряду України. 

На думку Кислиці, позиція, заявлена Куртом Волкером щодо того, хто створив гуманітарну кризу на Донбасі, лише підсилює його думку про те, хто саме несе первинну відповідальність за її подолання і, відтак, "з вини кого, на кого і за кого витрачають гроші міжнародні організації".

"Тому час наводити лад в бухгалтерських книгах і статистиці цих міжнародних структур", - резюмував заступник міністра закордонних справ.

Читайте також: США занепокоєні російськими "гумконвоями" на Донбасі – Волкер

Як повідомлялося, спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер 7 серпня написав у Twitter, що Росія та контрольовані нею сили щоденно перешкоджають роботі спостерігачів СММ ОБСЄ,  бо Росія не хоче, щоб світ бачив, яке гуманітарне, економічне та екологічне лихо вона заподіяла Донбасу. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-