Україна закликає ОБСЄ розслідувати шпигунський скандал на Донбасі

Україна закликає ОБСЄ розслідувати шпигунський скандал на Донбасі

Укрінформ
Українська сторона закликає керівництво ОБСЄ провести розслідування щодо можливого викрадення персональних даних спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі.

Про це повідомила у Facebook представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко за результатами засідання в Мінську.

«Також ми звернулися до ОБСЄ і її представників з проханням, щоб Відень (де знаходиться штаб-квартира організації) провів ретельне розслідування інформації про можливе викрадення персональних даних спостерігачів СММ ОБСЄ. Україна виступає категорично проти того, щоб росіяни, які присутні в місії, займалися шпигунством, а не чітко визначеною мандатом роботою спостерігачів», - наголосила вона.

Окрім того, Геращенко зазначила, що Україна зажадала від представників РФ відповіді щодо причетності до шпигунства і незаконної діяльності в ОБСЄ, «аби унеможливити подібну діяльність російських спецслужб в дипломатичних, безпекових і гуманітарних місіях в майбутньому». 

Читайте також: МЗС хоче знати, що робить ОБСЄ для недопущення російського шпигунства в місії

Вона також повідомила, що порушувалися українською стороною і питання щодо незавершених розслідувань вбивства та поранення спостерігачів СММ ОБСЄ - громадян США і європейських країн, на окупованому РФ Донбасі.

«Ми очікуємо результатів цих розслідувань, як і розслідування та покарання бойовика, який намагався згвалтувати спостерігачку СММ ОБСЄ. Прощати і забувати такі злочини не можна», - підкреслила вона.

Як повідомлялося, нещодавно німецький телеканал «ARD» заявив про виявлення фактів шпигунства в місії ОБСЄ в Україні. Як стверджується в розслідуванні, дані передавалися ФСБ Росії. Зокрема, згадувалося про копію цифрового носія, який містить внутрішні звіти СММ, дані про комунікацію заступника голови СММ Александера Хуга та міні-досьє на членів місії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-