Геращенко: Бойовики не приховували дружнього ставлення до  Рубана

Геращенко: Бойовики не приховували дружнього ставлення до Рубана

Укрінформ
Бойовики жодного разу не допустили до заручників в ОРДЛО представників МКЧХ, омбудсмена, натомість в камери неодноразово допускали "переговорника" Рубана.

Про це написала у Facebook перший заступник Голови Верховної Ради, уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко.

"Я шокована почутим і побаченим на брифінгу голови СБУ Василя Грицака. Можу тільки додати, що попри всі наші зусилля, бойовики жодного разу не допустили до заручників в ОРДЛО представників МКЧХ, омбудсмена, натомість в камери неодноразово допускали цього "переговорника" й одного народного депутата. Бойовики вже два роки не дають заручникам подзвонити родинам, натомість "переговорнику" неодноразово дозволяли знімати хлопців й потім демонструвати ті інтерв'ю в ефірі", - наголосила Геращенко.

За словами віце-спікера, у Мінську бойовики неодноразово через хамські випади, особисті погрози й тиск та шантаж намагалися змінити склад робочих груп, й позбутися незручних їм українських учасників, в тому числі й в гуманітарній групі, де вона неодноразово чула погрози на свою адресу.

"Натомість вони не приховували свого дружнього ставлення до "переговорника" й неодноразово публічно робили заяви, що прагнуть мати справу саме з ним, й озвучували його прізвище (й ще пара інших цікавих прізвищ) як тих персон, яких вони б воліли бачити в групі, й з якими б вони воліли мати справу", - додала Геращенко.

Читайте також: Глава СБУ: Рубан пов'язаний із "Українським вибором" Медведчука

Вона зазначила, що в 2016 "переговорник" неодноразово публічно, в тому числі й на ток-шоу, вимагав негайно, до винесення вироку російським військовослужбовцям Єрофєєву і Александрову, передати їх РФ в обмін на тодішню заручницю - депутата Надію Савченко. Українська влада, попри шалений тиск, в т.ч. однієї фракції, тоді зайняла жорстку позицію щодо справи російських вояків, які приїхали вбивати українців. І наполягла, що справа має бути розглянута в суді й тільки після вироку суду вони можуть бути помилувані й передані Росії, нагадала уповноважений з питань Донбасу.

"Тоді ми могли за цих двох персонажів витребувати з РФ двох наших політв'язнів, й докладали для цього великих зусиль, але..... не буду нагадувати, що тоді творилося, який тиск здійснювався на українську владу з вимогою негайно передати російських найманців і звільнити одного політв'язня. В тому числі й на всіх ток-шоу, де "переговорник" вимагав негайно передати ФСБшників за одного депутата", - резюмувала Геращенко.

Читайте також: Із завезеної Рубаном зброї планували розстріляти людей у центрі Києва - Грицак

Як повідомлялося, Василь Рубан був затриманий зранку 8 березня під час перетину лінії розмежування на Донбасі в контрольному пункті в'їзду та виїзду "Майорськ" при спробі перевезти арсенал зброї.

Рубану оголосили про підозру у підготовці теракту та незаконному володінні зброєю.

Суддя Шевченківського райсуду 9 березня під час засідання з обрання запобіжного заходу повідомив, що Рубана підозрюють, зокрема, у підготовці замаху на Президента України Петра Порошенка, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, екс-прем'єр-міністра Арсенія Яценюка й секретаря РНБО Олександра Турчинова.

Суд 9 березня обрав Рубану запобіжний захід у вигляді тримання під вартою 2 місяці без права внесення застави.

Голова СБУ Василь Грицак на брифінгу заявив, що операцією із затримання Рубана вдалося запобігти масштабним терактам у Києві та в інших містах України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-