МЗС: Україна й далі активно просуватиме ініціативу миротворців ООН

МЗС: Україна й далі активно просуватиме ініціативу миротворців ООН

Укрінформ
Після завершення наприкінці грудня дворічного мандату тимчасового члена Ради Безпеки ООН, Україна продовжить активно просувати ініціативу введення миротворчої місії ООН на Донбасі.

Про це заявив у п'ятницю в Нью-Йорку міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час прес-брифінгу в штаб-квартирі ООН, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Я звичайно буду обговорювати це з Генеральним секретарем і моїми колегами", - зауважив Клімкін.

Читайте також: США назвали гуманітарну ситуацію на Донбасі найгіршою за три роки

Як підкреслив міністр, Україна зараз має абсолютно схожу позицію зі Сполученими Штатами, країнами Нормандського формату - Німеччиною, Францією, які представляють Європейський Союз, "і ми маємо тиснути на Росію далі в плані санкцій, солідарності, додаткових інструментів".

Він також повідомив, що вже провів зустрічі з багатьма членами Ради Безпеки, які були поінформовані про нинішню ситуацію, а також про наміри РФ "установити російський протекторат на окупованому Донбасі". Крім того, міністр зауважив, що росіяни намагаються створити враження, що місія ООН буде чимось на кшталт "окупаціної адміністрації".

"Моя відповідь на це така: окупаційна адміністрація там уже існує. Нам потрібна реальна місія, яка буде покривати всю територію окупованого Донбасу, неконтрольовану ділянку українсько-російського державного кордону, до того ж, безумовно, матиме міцний і потужний мандат щодо роззброєння, стримування, реального відведення військ, включаючи російськи сили та всі види озброєння, а також, звичайно, готуватиме Донбас до майбутніх виборів", - зауважив міністр.

Читайте також: За порушення прав людини в Криму та на Донбасі відповідальна РФ - Мін'юст

За його словами, формула дуже проста: Росія виходить, міжнародні сили заходять.

"Але проблема лише в Росії, яка хоче залишити ситуацію такою, як вона є, а також продовжувати використовувати Донбас – про який вона взагалі не піклується – як інструмент для подальшої дестабілізації України і Європи", - зауважив міністр.

Читайте також: Франція закликає РФ вплинути на бойовиків заради повної "тиші" на Донбасі

Глава МЗС України підкреслив, що альтернативою для миротворчої місії ООН на Донбасі може бути лише заморожування ситуації на російських умовах.

"І це буде бомбою уповільненої дії - не тільки для нас, для України, але й для всіх", - наголосив глава українського зовнішньополітичного відомства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-