Волкер: Сподіваюся, змусимо РФ вивести сили з Донбасу, давши дорогу миротворцям ООН

Волкер: Сподіваюся, змусимо РФ вивести сили з Донбасу, давши дорогу миротворцям ООН

Відео
Укрінформ
Для введення миротворчої місії ООН на Донбасі необхідно, що Росія перш за все вивела своїх військових з "Л/ДНР".

Про це заявив спецпредставник Держдепартаменту США Курт Волкер в інтерв’ю "Громадському".

"Спершу сторони мають домовитися, що місія буде, й узгодити мандат. Потім утілити механізми, щоб вона розпочалася. Щоб миротворці зайшли, Росія мусить вивести свої сили… Сподіваюся, ми змусимо Росію не закріплюватися, а навпаки виводити свої сили, даючи дорогу миротворцям. Якщо ми зможемо це зробити, це змінить ситуацію й створить умови для складних рішень, які має ухвалити Україна в рамках "Мінська"… З боку України повинна бути координація з ООН. Паралельно ми маємо думати, як організувати вибори, узгодити послідовність дій. Але спершу мають бути погоджені базові питання", - сказав він.

За словами Волкера, мета миротворчої місії — збереження миру, створення безпечних умов: "Якщо ви чули останні заяви Путіна на Валдайському форумі, він казав, що не можна допустити "ще одну Сребреницю", ще одну бійню, як він сказав. Це ще одна з причин, чому має з’явитися миротворча місія, яка покриватиме всю територію конфлікту, зокрема, кордон. Тому що інакше вона не зможе ефективно контролювати безпеку".

Читайте також: У РФ відреагували на заяву Волкера щодо миротворців на Донбасі

"Якщо казати про ефективність, миротворці повинні мати можливість виконувати три задачі: мати повний контроль над усією зоною конфлікту, а не лише лінією зіткнення, та вільно пересування нею; моніторити відведення тяжкого озброєння в місця постійної дислокації; контролювати російсько-український кордон", - підкреслив Волкер.

Він також зазначив, що сторони можуть почати довіряти миротворчим силам з мандатом ООН. "Ця місія з безпековою компетенцією, озброєна, мобільна, з необхідним чисельним складом могла б контролювати територію, і бойових дій там більше не було б. Забезпечити нормалізацію ситуації, доступ, щоб організувати місцеві вибори та зробити інші кроки, передбачені "Мінськом". І повернути полонених, що дуже важливо. З усім цим можна допомогти, якщо вдасться залучити миротворців", - переконаний спецпредставник США.

На питання, чи готова Росія погодитися повернути контроль над кордоном перед тим, як будуть зроблені якісь політичні кроки, Волкер зазначив: "Це і є частина проблеми — брак послідовності Мінських угод. Коли Росія звертає увагу на речі, яких вона прагне й лишається незадоволеною, якщо їх не виконують. Але є й інші умови, як, наприклад, припинення вогню та відведення важкого озброєння, які також не виконані. Саме в цьому питанні є надія на те, що миротворча місія зможе розв’язати питання послідовності виконання вимог і створить безпечну зону, де всі умови можна буде виконати".

"Так, ви праві, Росія категорично заперечує можливість установлення контролю України над власним кордоном. Тож сподіваємося на те, що контроль установлять миротворці й зможуть стабілізувати ситуацію, забезпечити супровід виконання "Мінська", доки Україна не поверне повний контроль. Я не можу сказати, на що саме Росія не погодиться. Саме тому мушу говорити з ними. Саме тому ми проговорюємо всі ці ідеї", - розповів Волкер.

Читайте також: Порошенко і Волкер обговорили відновлення миру на Донбасі

"Усе починається з політичної волі. У "Мінська" є всі необхідні складові. Його просто не виконують. Це питання політичної волі, яке зумовлене відсутністю довіри. Ми сподіваємося створити цю політичну волю. Ми працюємо над концепцією резолюції миротворчої місії ООН. Якщо її схвалять, за неї проголосують і Росія, і Україна, бо обидві нині є членами Радбезу. Тож це буде інша ситуація", - додав він.

Спецпредставник США також зауважив, що наразі трохи зарано говорити, які саме країни готові приєднатися до місії ООН та якою буде її чисельність: "Ми досі не дійшли згоди щодо конкретного мандату місії. Саме тут мусимо домовитися. Якщо це станеться, тоді вже почнемо обговорювати учасників і  чисельність. Оцінити кількість і природу самої місії можна буде лише тоді, коли буде згода щодо її мандату".

На питання, якою буде роль самопроголошених "ДНР" та "ЛНР" у цьому процесі, Волкер заявив: "Гадаю, щодо цього питання вирішено: Мінські угоди - між Росією, Україною та ОБСЄ. Ідея - відновити контроль України над цими територіями, провести там вибори. Тому так званим "республікам" тут не місце".

Фото: Сергій Бейко/Громадське

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-