Путін намагається просунути ідею «нової Ялти» – експертка

Путін намагається просунути ідею «нової Ялти» – експертка

Укрінформ
Президент РФ Володимир Путін намагається просунути ідею «нової Ялти» – домовитися із Заходом про розподіл сфер інтересів. Однак розмова з президентом США Джо Байденом дала йому зрозуміти, що США та союзники дадуть відповідь рішучими економічними заходами у разі військової ескалації на сході України.

Про це заявила завідувачка відділу Головної редакції Укрінформу «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» Марія Сагайдак під час дискусії «Інфодемія ескалації: чи переходимо з червоної зони до помаранчевої?».

«Переговори Москви з Вашингтоном – це було власне те, чого домагалася російська дипломатія. Путіну було важливо знову засвітитися і показати, що він приймає рішення, задає настрій. І, як говорить про це російська пропаганда, – ініціює багатосторонні переговори з метою збереження миру в Європі», – розповідає вона.

За словами експертки, російські ЗМІ активно просували меседж про те, що Путін вийшов після розмови з Байденом переможцем. Однак за підсумками цієї зустрічі першими з публічними заявами виступили американські джерела, тоді як Росія витримала нехарактерну для себе паузу.

«Усі свідчення від західних партнерів говорять про те, що згоди виконувати ультиматум Путіна ми зараз не бачимо. І принцип про те, що Росія не має права визначати лінію поділу у Європі, дуже довго проголошувався як в США, так і в Європі. І зараз публічно ні Байден, ні європейські лідери від цього відступати не будуть», – підкреслює Сагайдак.

Вона додала, що шантаж Путіна не спрацював – його очікування отримати гарантію того, що НАТО не буде розширюватися на схід, не справдилися.

«Після цієї розмови не варто очікувати, що Путін змінить свою поведінку. А «червоні лінії» для нього не мають ніякого значення. Потрібно зберігати пильність щодо того, що відбувається, і не розраховувати на розрядку [ситуації]», – підсумувала представниця Центру.

Як повідомлялося, 7 грудня президенти РФ та США поспілкувалися за допомогою закритого відеоконференцзв'язку. Згодом Байден обговорив результати з європейськими союзниками. 9 грудня президенти України та США обговорили результати розмови Байдена з Путіним, формати врегулювання конфлікту на сході України та українські реформи. За інформацією Білого дому, Байден підтвердив свою підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, а також закликав Росію до деескалації.

На початку грудня в МЗС РФ заявили, що Росія наполягає на конкретних термінах вироблення правових гарантій нерозширення НАТО на схід.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підтвердив рішення союзників про майбутнє членство України в Північноатлантичному альянсі і наголосив, що Росія не має права вето на нього.

В адміністрації президента США заявили, що не прийматимуть будь-яких спроб Росії провести «червоні лінії» для розширення НАТО на схід, та підтвердили прихильність принципам, що кожна країна вирішує сама, якою має бути її власна безпека.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-