Столтенберг підтвердив чинність рішення щодо майбутнього членства України в НАТО

Столтенберг підтвердив чинність рішення щодо майбутнього членства України в НАТО

Укрінформ
Генсек НАТО Єнс Столтенберг підтвердив рішення союзників про майбутнє членство України в Північноатлантичному альянсі та наголосив, що Росія не має жодного права вето на нього.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу, про це керівник Альянсу заявив у вівторок у Ризі під час пресконференції за підсумками першого дня зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО.

«Ми дотримуємося рішення, яке ми зробили щодо членства України. Я був присутній на саміті НАТО в Бухаресті, коли ми вперше оголосили таке рішення. Ми підтримуємо Україну на її шляху до членства та до євроатлантичної інтеграції, у проведенні реформи, боротьбі з корупцією, модернізації її безпекових та оборонних інституцій», - зауважив Столтенберг.

Він нагадав, що для набуття членства в НАТО країні необхідно відповідати стандартам Альянсу. Крім того, рішення про розширення має прийматися консенсусом за участю всіх 30 країн-союзниць – лише за умови такого консенсусу є можливим запрошення нової країни.

«Політичне послання полягає у тому, що Росія не має будь-якого права втручатися в цей процес. Україна є суверенною незалежною державою, і, як будь-яка суверенна та незалежна держава, має право обирати власний шлях, включаючи те, частиною якої структури з безпеки вона хоче бути. Тож це виключне питання для України та 30 союзників - вирішувати, коли Україна буде готовою приєднатися до Альянсу», - наголосив генеральний секретар НАТО.

Він нагадав, що двоєдиний підхід НАТО до відносин з Росією залишається незмінним. З одного боку, союзники впроваджують сильну політику стримування та оборони, перед фактом агресивної поведінки Росії. З другого боку Альянс послідовно виступає за підтримання діалогу, який є особливо важливим у складні часи. У цьому контексті Столтенберг висловив жаль з приводу нещодавнього рішення Росії перервати дипломатичні контакти з НАТО та закликав Росію переглянути це рішення.

Як повідомлялося, 30 листопада - 1 грудня у Ризі триватиме зустріч міністрів закордонних справ НАТО, які мають обговорити поточну ситуацію у сфері безпеки та підготовку до наступного саміту Альянсу у Мадриді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-