Тактика Лукашенка використовувати мігрантів як зброю не нова – Центр стратегічних комунікацій

Тактика Лукашенка використовувати мігрантів як зброю не нова – Центр стратегічних комунікацій

Укрінформ
Використання мігрантів як зброї проти Європейського Союзу – не нова тактика самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Про це заявив завідувач відділу Головної редакції Укрінформу «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» Максим Майоров під час дискусії «Міграційна навала Лукашенка: цілі та інформаційне супроводження гібридної агресії проти ЄС», повідомили Укрінформу в пресслужбі Центру.

«Ми маємо аналогії ще з 2011 року, коли Муаммар Каддафі використовував біженців як зброю проти Італії, яку вважав ворожою країною, і послав на човнах тисячі африканських біженців, які загинули на шляху. Пропаганда використала це як прояв безсердечності європейців. Тобто фактично вчителем для Лукашенка і Путіна є Каддафі», – зазначив він.

За словами експерта, країни ЄС завжди були бажаною метою для мігрантів з менш заможних регіонів та зруйнованих війною країн.

«ЄС проявив щире бажання і прагнення вирішувати проблемні ситуації з мігрантами та вкладався в стабільність держав-сусідів. Але ця політика, очевидно, не була розрахована на те, що мігрантів і біженців будуть цілеспрямовано використовувати як зброю проти Європейського Союзу. Це було ноу-хау, до якого європейська політика не була готова», – пояснив Майоров.

Він нагадав, що ще у 2002 році Лукашенко погрожував ЄС 150 тисячами біженців з Афганістану та Пакистану, які «вже зараз готові перейти на територію ЄС з Білорусі», якщо Євросоюз не заплатить і не допомагатиме Білорусі.

«Тобто фактично це був шантаж, який, однак, не переріс у кризу. І зараз ця погроза була втілена і реалізована Лукашенком у спілці з Путіним», – підсумував експерт Центру.

Як повідомляв Укрінформ, раніше дві великі групи мігрантів прорвалися через кордон з Білорусі до Польщі, але частину з них польським прикордонникам вдалося повернути назад на лінію кордону.

10 листопада в Польщі для термінових консультацій перебував глава Ради ЄС Шарль Мішель.

Міграційна криза на білорусько-польському кордоні триває із серпня. Польща звинувачує Білорусь у навмисно створеному міграційному тиску на РП та ЄС.

12 листопада Секретар РНБО Олексій Данілов заявляв, що у Білорусі перебувають близько 15 тисяч мігрантів

США, Британія та низка країн ЄС засуджують режим Білорусі за використання мігрантів у політичних цілях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-