США, Британія і країни ЄС засуджують Білорусь за використання мігрантів у політичних цілях

США, Британія і країни ЄС засуджують Білорусь за використання мігрантів у політичних цілях

Укрінформ
США, Британія та низка країн ЄС засуджують режим Білорусі за використання мігрантів у політичних цілях.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у спільній заяві постійного представника Естонії від імені Албанії, Естонії, Франції, Ірландії, Норвегії, Великої Британії і США, опублікованій на сайті представництва США при ООН.

«Ми, чинні члени ЄС у Раді Безпеки, Естонія, Франція та Ірландія, до яких сьогодні приєдналися члени Ради Безпеки, Норвегія, Сполучене Королівство та Сполучені Штати, а також новий член Ради Безпеки Албанія, засуджуємо організовану інструменталізацію людей, чиї життя та добробут були поставлені під загрозу в політичних цілях Білоруссю з метою дестабілізації сусідніх країн та зовнішнього кордону Європейського Союзу та відволікання уваги від її власних порушень прав людини, що посилюються», - йдеться у заяві.

Країни закликали білоруську владу не піддавати ризику життя людей і надати міжнародним організаціям безперешкодний доступ для доставки гуманітарної допомоги.

Держави висловили солідарність з Польщею і Литвою та заявили про намір обговорити заходи проти тих, «хто причетний до дій режиму» Лукашенка.

«Ми наголошуємо на важливості запобігання гуманітарній кризі та забезпечення того, щоб мігранти, які не мають законної підстави для проживання, могли бути безпечно повернуті в країну походження», - йдеться у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні дві великі групи мігрантів прорвалися через кордон з Білорусі до Польщі, але частину з них польським прикордонникам вдалося повернути назад на лінію кордону.

10 листопада в Польщі для термінових консультацій перебував глава Ради ЄС Шарль Мішель.

Міграційна криза на білорусько-польському кордоні триває із серпня. Польща звинувачує Білорусь у навмисно створеному міграційному тиску на РП та ЄС.

За даними польських прикордонників, з 8 листопада в безпосередній близькості від польського кордону знаходяться до 4 тис. осіб, які прагнуть потрапити на територію ЄС.

Кордон Польщі з Білоруссю наразі захищають близько 13 тис. військовослужбовців з чотирьох армійських дивізій.

10 жовтня німецький депутат Нільc Шмід запропонував, аби ЄС попросила Україну про допомогу в розміщенні мігрантів, які через Білорусь прориваються до Європи.

Фото: PAP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-