Французький політолог назвав три пропагандистські наративи Кремля у Європі

Французький політолог назвав три пропагандистські наративи Кремля у Європі

Укрінформ
Російська пропаганда поширює у Франції та Європі в цілому три види наративів.

Про це в інтерв’ю Центру стратегічних комунікацій розповів французький політолог та експерт з міжнародних відносин Ніколя Тензер, який сам потрапив під удар RT France.

Перший - це поширення дезінформації загалом про те, що сталося, наприклад, в Україні або в Сирії. Просто кажучи, «ми не причетні до трагедії MH17», або «ми ніколи не втручалися в Україну», або схожі тези щодо Сирії, зазначив експерт.

“На Russia Today поширювали чимало висловлювань - наприклад про те, що французькі та бельгійські спецслужби готують хімічну атаку в Сирії, хоча ми чудово знаємо, що це був режим Асада. Можна згадати розгортання наклепницької кампанії проти «Білих касок» - дуже сміливих людей, які допомагають сирійському народові. Також росіяни просто намагаються приховати власні злочини в Сирії, Україні, Грузії, а також підтримують білоруського диктатора Лукашенка — це все один вид наративу”, - розповів Тензер.

Другий наратив, абсолютно інакший, так звана «м’яка пропаганда», про необхідність “зрозуміти Росію”.

Читайте також: Російські пропагандисти подають у Європі позови, аби налякати критиків РФ - французький політолог

«Нам не подобається Путін, але ми повинні бути реалістами. Ви знаєте, що провина лежить на обох сторонах, ймовірно, це була справжня провокація з метою розширення ЄС, розширення НАТО. Ми повинні враховувати культурні особливості російського народу, звичайно, вони не дозріли для демократії» - це спосіб приховати інформацію про всіх дисидентів і учасників протестів, яких пригноблюють і переслідують у самій Росії. М’яка пропаганда - це «ми вибудовуємо більше зв’язків, економічно, ситуація в Росії покращиться, буде більше свободи». По суті, це те, що німці роблять з «Північним потоком-2», що викликає у нас серйозну стурбованість - вони просто намагаються умиротворити Росію”, - вважає Тензер.

Третій наратив сіє розбрат не тільки у Франції, наприклад, з використанням «жовтих жилетів», але і з ультраправими рухами проти мігрантів у Німеччині, прихильниками незалежності в Каталонії, з Black lives matter у США, підкреслив він.

“Такі протести - дуже класична тактика російської пропаганди, щоб просто підлити олії у вогонь. Звичайно, вони не створюють ці рухи, але коли вони починаються, Москва намагається нагнітати ситуацію”, - підсумував французький політолог.

Як повідомлялось, державний телеканал РФ RussiaToday подає судові позови по всій Європі на своїх критиків, які викривають їх у пропаганді, тим самим прагнучи залякати їх. Французький політолог та експерт з міжнародних відносин Ніколя Тензер один з тих, хто потрапив під удар RT France. Наразі за позовами Росії у Франції тривають розгляди приблизно проти 15 осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-