Міністри оборони країн Балтії обговорили розміщення військ НАТО

Міністри оборони країн Балтії обговорили розміщення військ НАТО

Укрінформ
Налагодження відносин між НАТО і Росією в 2017 році маловірогідно.

Про це повідомляє ERR.ee

"Міністри оборони Естонії, Латвії і Литви на традиційній зустрічі відзначили, що наступний рік буде дуже важливим для регіону через розміщення у Балтії додаткових сил НАТО, і визнали маловірогідним налагодження відносин між Росією і НАТО", - йдеться в повідомленні.

Традиційне підписання договору про співпрацю Естонії, Латвії і Литви у сфері оборони не викликало б такої широкої уваги з боку ЗМІ, якби минулого тижня латвійські політики не уклали військову угоду з Білоруссю, а після цього не провели переговори з російськими військовими, повідомила в середу, 14 грудня, "Актуальна камера".

"Відбулися тільки експертні переговори, тому що нас хвилює те, що відбувається за кордоном нашої держави. Те, що відбувається в Російській Федерації - ми висловили свою стурбованість тим, що відбувається, - у жодному разі це не можна оцінювати як повернення у той час, що був перед анексією і окупацією Криму", - пояснив позицію Латвії міністр оборони країни Раймондс Бергманіс.

Представники оборонних відомств Балтії сходяться у думці, що налагодження відносин між Росією і НАТО чекати не варто, і робота триватиме у рамках Віденського документа ОБСЄ. Підписуючи традиційне комюніке про співпрацю, міністри підкреслили, що наступний рік матиме стратегічно важливе значення для регіону, оскільки тут розмістяться військові сили НАТО.

"Наступний рік буде дуже важливим роком, і ці зустрічі, які у нас були, були дуже конкретними: як ми щодня обмінюватимемося даними, як виглядатиме комунікація. Раніше такі стратегічно важливі комунікації на міжнародному рівні ми не робили", - сказав міністр оборони Естонії Маргус Цахкна.

Крім того, Латвія і Литва погодилися збільшити оборонний бюджет до мінімально необхідного рівня НАТО в 2% від ВВП. "Естонські оборонні витрати наступного року становитимуть 2,2%, і на додаток до цього є ще план оборонних інвестицій, який вже схвалено урядом. За таким ж прикладом Латвія і Литва збільшать фінансування оборони, яке до 2018 року досягне 2% від ВВП, і це, зрозуміло, дуже важливий сигнал", - сказав Цахкна.

Головною подією наступного року глави оборонних відомств країн Балтії називають прибуття союзних військ. Орієнтовно військовий контингент НАТО почне своє розміщення тут навесні наступного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-