Експерт розповів про параліч ОБСЄ і

Експерт розповів про параліч ОБСЄ і "невтішне головування" Німеччини

Укрінформ
Німеччина, попри великі зусилля, не змогла змінити ситуацію, коли ініціативи ОБСЄ блокуються її членами, і зробити організацію по-справжньому ефективним інструментом.

Таку думку в ексклюзивному коментарі Укрінформу висловив берлінський політолог, співробітник німецького відділення Фонду Маршалла, експерт з Центральної і Східної Європи Йорг Форбріг.

«Для Німеччини зустріч міністрів ОБСЄ в Гамбурзі (8-9 грудня) знаменує кінцеву точку невтішного головування», - каже Форбріг.

Він вважає: у Берліні сподівалися, що зможуть укріпити роль ОБСЄ як найбільш всеосяжної європейської структури безпеки. «Але це прагнення швидко зіткнулося з реальністю: організація дуже часто паралізована своїми членами. Ніщо не відтворює це краще, ніж нездатність ОБСЄ сприяти припиненню російської війни на сході України і врегулюванню ситуації на Донбасі», - зазначив експерт. 

Утім, міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмайєр покладає надії на те, що «якийсь довготривалий відбиток» головування ФРН залишить завдяки його новій ініціативі щодо контролю над озброєннями. У цьому питанні він знайшов підтримку ряду членів ОБСЄ, і Австрія, яка головуватиме наступною, ймовірно, продовжить цю тему. Проте принесуть ці зусилля зрештою плоди чи ні - «це все одно був протверезний рік для Німеччини як голови ОБСЄ», зазначив Форбріг.

Коментуючи підсумки завершальної міністерської зустрічі в Гамбурзі, політолог назвав «розчаруванням» відсутність спільної декларації держав-учасників щодо ситуації на Донбасі, «в основному в результаті обструкції Росії», але також і як віддзеркалення «внутрішнього паралічу ОБСЄ». 

З тих же причин, упевнений він, немає прогресу і щодо вимог Києва направити збройну місію ОБСЄ на Донбас. Представники ОБСЄ, як і раніше, неохоче ставляться до цієї ініціативи, яка буде прецедентом для організації, визнав Форбріг. За мінського процесу, що зайшов у глухий кут, і відсутності будь-яких перспектив щодо збройної місії ОБСЄ краще, на що можна було розраховувати, - це заява Німеччини як голови ОБСЄ, в якій відповідальність за ситуацію на Донбасі була б покладена на Росію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-