Коли почнеться нова ера у відносинах України та Бразилії

Українська сторона надсилає бразильській сигнали про бажання зближення у надії на взаємність

Бразилія, яка донедавна асоціювалася переважно з карнавалом, футболом, кавою і серіалами, наразі впевнено претендує на помітну роль у світовій політиці.

Ця найбільша держава Південної Америки посідає дев’яте місце у світі за розмірами номінального ВВП та золотовалютними резервами, має найбільший економічний потенціал у Латинський Америці, потужний сільськогосподарський сектор і величезні поклади різноманітних руд, мінералів та урану.

У відносинах України й Бразилії були періоди зближення і віддалення, а зараз, за визначенням керівника Офісу Президента Андрія Єрмака, «ми стоїмо на роздоріжжі, де наші дві країни можуть розпочати нову еру відносин».

ЧОМУ БРАЗИЛІЯ ДЛЯ НАС ВАЖЛИВА

Розпочати нову еру у відносинах, а точніше, повністю їх перезавантажити, Україна хоче з усіма країнами Латинської Америки.

Для цього на початку року МЗС представило першу в історії Стратегію розвитку відносин України та країн Латинської Америки і Карибського басейну.

Звісно, що Бразилія як одна з найбільших і найвпливовіших країн регіону, за задумом української дипломатії, має відіграти у цьому лідерську роль і стати прикладом для наслідування для інших.

«На Бразилію, справді, будуть дивитися держави регіону, і ми це враховуємо. Тому наш діалог із цією країною дуже виважений, але ми прямо заявляємо бразильським партнерам, що хочемо від Бразилії більш активної ролі й участі у процесах, пов’язаних з Україною», – сказала в інтерв’ю Укрінформу заступниця міністра закордонних справ Ірина Боровець.

На думку директорки програми Латинської Америки та Карибського басейну Ради зовнішньої політики «Українська призма», кандидатки історичних наук, доцентки КНУ ім. Тараса Шевченка Наталії Шевченко, для України важливо, як мінімум, повернутися на ті латиноамериканські ринки, які ми мали раніше, але втратили протягом останніх десятиліть.

Фото: Pexels

«Бразилія – це економіка, яка інтенсивно розвивається, тож, вона потенційно може бути інвестором у процесі відбудови України. Окрім того, вона є країною з потенційними задатками світового лідера. Бразилія також хоче відігравати помітнішу роль у структурі ООН, виступає за реформування Ради Безпеки ООН і потенційно може стати новим її членом», – перераховує експертка важливі для України аспекти.

Водночас, нинішній стан відносин з Бразилією вона схарактеризувала як стримані, попри те, що Україна зі свого боку продемонструвала наміри наповнити їх більшим змістом.

АСИМЕТРИЧНЕ ЗБЛИЖЕННЯ

Певні надії на інтенсифікацію відносин виникли після робочого візиту на початку 2023 року першої віцепрем’єрки - міністерки економіки України Юлії Свириденко на інавгурацію новообраного президента Бразилії Лули да Сілви. Тоді урядовиця мала з ним зустріч, під час якої представила українську Формулу миру, обговорила посилення економічної співпраці між країнами та участь Бразилії у відбудові України.

Фото: Мінекономіки

Однак, за більш як рік після цього Бразилія не продемонструвала активізації підтримки України на міжнародній арені, а «мирні плани» президента Лули, які він висував за цей час, здебільшого спричиняли різкі відповіді не тільки української сторони, а й світової демократичної спільноти.

Спецпредставник МЗС України у Латинській Америці Руслан Спірін у коментарі Укрінформу привернув увагу до того, що Бразилія традиційно займала нейтральну позицію у конфліктах за межами регіону, а її реакція на російську агресію проти Україні була обережною з огляду на значні економічні інтереси Бразилії в Росії, особливо в енергетичному секторі.

«Ця країна намагається зберегти баланс у своїх зовнішньоекономічних та дипломатичних відносинах, уникаючи прямого засудження Росії з огляду на їхні взаємовигідні економічні зв’язки. Така позиція викликає занепокоєння в Україні, але й відкриває двері для дипломатичних ініціатив та переговорів», – вважає дипломат.

За словами спецпредставника МЗС, основною перешкодою для зближенню позицій наших країн є різне бачення міжнародної політики, зокрема щодо методів вирішення міжнародних конфліктів і ролі міжнародних санкцій.

«У той час як Україна закликає до активного використання санкційних механізмів для стримування агресивних дій з боку Росії, Бразилія виступає за збалансовану політику і намагається уникати дій, які можуть вести до подальшої ізоляції Росії», – констатував він. 

Наталія Шевченко теж вважає, що проблема не в українській стороні, а декілька рівнів перешкод існують переважно з бразильського боку, зокрема й на особистісному рівні президента Лули.

Фото: Ricardo Stuckert / facebook

На її думку, бразильський лідер чітко усвідомлює, хто є агресором, а хто жертвою. Однак те, що йому не вдалося стати світовим гравцем як посереднику в російсько-українській війні й завдяки цьому повернути Бразилію на світову міжнародну арену, позначається на його ставленні до України. Окрім того, мають місце і певні «ревнощі» Лули до того, що багато країн скеровують на допомогу Україні значні ресурси і приділяють їй багато уваги під час двосторонніх та міжнародних зустрічей, вважає експертка. За її оцнкою, звідси й походять заяви президента Бразилії, що «світ стомився від України».

ТОЧКИ ДОТИКУ

Руслан Спірін прогнозує, що основою для політичного зближення України і Бразилії може стати розширення економічної співпраці.

Про це йшлося й під час недавньої відеозустрічі між першою віцепрем’єр-міністеркою - міністеркою економіки України Юлією Свириденко та віцепрезидентом, міністром розвитку, промисловості, торгівлі та послуг Бразилії Жеральдо Родрігесом Алкімном Фільо.

Фото: Мінекономіки

«Стале економічне зростання навіть на фоні війни проти РФ, а також статус України як країни-кандидата на членство в ЄС, відкриває перед іноземними інвесторами гарні перспективи для виходу на європейські ринки. Домовились, що наші уряди інтенсифікують поглиблення взаємовигідного економічного співробітництва та працюватимуть над збільшенням товарообігу між Україною і Бразилією. Ми маємо схожі погляди на асортимент продукції, торгівлю якими треба збільшувати», – зазначила Свириденко.

Аналогічні аргументи на користь економічної співпраці з Україною як кандидатом у члени ЄС наводив і Президент Володимир Зеленський під час недавнього інтерв’ю бразильським ЗМІ.

«Україна, безумовно, буде членом ЄС і однією з найважливіших економік Європейського континенту зі своїм впливовим голосом у Європейському Союзі. Я вважаю, що на майбутнє – я не кажу про 10-20-30 років, а про найближчі роки – для Бразилії набагато важливішим партнером є Європейський Союз (аніж Росія)... Диверсифікація – це правильний вибір... А міняти (економічні) відносини, наприклад, з Україною і з ЄС у цілому... на економіку з Росією... буде помилкою”, – вважає Глава Української держави.

Європейський Союз теж опосередковано може бути політико-економічним лобістом України у Бразилії, зазначає Наталія Шевченко.

У цьому контексті експертка нагадала, що ЄС має програму EU Global Gateway для Латинської Америки та Карибського басейну, в рамках якої країни регіону, які поважають права людини і засуджують дії Росії щодо порушення територіальної цілісності України, можуть отримати інвестиції ЄС.

Фото: EPA

«Приклад Чилі та Уругваю, які отримали такі інвестиції може бути показовим для Бразилії – якщо ви хочете активізації економічної співпраці з ЄС, будь ласка, але шляхом до цього є підтримка демократії у світі та засудження агресії», – зауважила вона.

На переконання Ірини Боровець, Україні теж є що запропонувати латиноамериканським країнам, зокрема Бразилії.

«Ми не можемо зараз інвестувати в цей регіон, але вони можуть використовувати наш технічний, технологічний та інтелектуальний капітал… Ми можемо запропонувати проєктувальні роботи, послуги з будівництва промислових, інфраструктурних об’єктів, цифровізацію, ІТ-технології, креативні індустрії. А ще те, що ми ніколи не пропонували, наприклад, інноваційні рішення в захисті навколишнього середовища, меліорації, дбайливого використання водних ресурсів тощо», – зазначила заступниця глави МЗС.

Окрім співпраці глобального рівня, експерти називають і такі менш очевидні, на перший погляд, але потенційно цікаві для Бразилії сфери, як українська реформа шкільного харчування, яка здійснюється під патронатом першої леді Олени Зеленської, досвід подолання гендерної нерівності та протидії домашньому насильству. Цим темам, з-поміж інших соціальних питань, у програмі президента Лули було відведено важливе місце.

ГЛОБАЛЬНІ НАДІЇ НА САМІТ МИРУ

Потенційним майданчиком для зближення з Бразилією може стати Глобальний саміт миру, який відбудеться у Швейцарії в червні.

Фото: Офіс Президента

Президент Зеленський в недавньому інтерв’ю бразильським журналістам ще раз підкреслив, що Україна зацікавлена в активній участі в саміті Бразилії та, зокрема, Президента Лули да Сілви.

«Вважаю, що його (президента Бразилії – ред.) присутність там, як і будь-яких лідерів будь-яких держав світу, які отримують запрошення, говорить про те, що вони, ці люди, хочуть миру. Бажано, щоб це був справедливий мир для України», – сказав Зеленський.

Однак, склад учасників цього важливого для України міжнародного зібрання наразі невідомий.

Експертка Наталія Шевченко не дуже оптимістично оцінює ймовірність участі у Саміті миру президента Лули, особливо на тлі нещодавнього обговорення запрошення Путіна на саміт G20 у Бразилії.

На її думку, Лула як обережний політик почекає розвитку ситуації, «бо це ж перший саміт, але не останній», а також результатів виборів у США. Він зможе маневрувати і послатися на різні фактори, чому не зміг узяти участі в Саміті миру, як робив раніше щодо інших міжнародних зібрань, припускає вона.

Коментуючи той факт, що президент Бразилії торік на пропозицію відвідати Україну з візитом вирішив замість себе відправити до Києва свого спеціального помічника з міжнародних питань Селсо Аморіма, експертка зауважила, що, можливо, це буде новим форматом у відносинах між Україною і Бразилією. За її словами, це може як і розчаровувати, так обнадіювати.

«Цей дуже делікатний рівень непублічної дипломатії може становити для нас небезпеку в тому сенсі, що офіційні відносини з Україною можуть бути просто «винесені за дужки» – начебто є якась комунікація, але без особливих успіхів, а що відбувається, Аморім не зобов’язаний звітувати суспільству. Але якщо спробувати подивитися оптимістично, то можна припустити, що для політичних еліт деяких латиноамериканських країн, напевно, такий неформальний рівень комунікації є більш прийнятним з огляду на те, що їм з різних причин важко прямо говорити про підтримку України, в тому числі через бізнесові контакти з Росією, які бразильський бізнес продовжує цілком успішно для себе», – зазначила директорка програми Латинської Америки та Карибського басейну «Української призми».

Фото: Офіс Президента

Слід сказати, що керівник ОПУ Андрій Єрмак і Селсо Аморім продовжують підтримувати контакти і під час телефонної розмови у березні обговорили підготовку першого Глобального саміту миру в Швейцарії.

А паралельно з підготовкою до Саміту миру в Швейцарії у Міністерстві закордонних справ готують латиноамериканське турне Дмитра Кулеби.

Окрім того, вже на стадії узгодження дат з партнерами планується візит першої віцепрем’єрки Юлії Свириденко з українською делегацією у декілька країн Латинської Америки. Як очікується, він дасть старт широкому діалогу високого рівня з питань політики, економіки, інвестицій.

…Як кажуть українські дипломати, «якщо вам сказали "ні", то це означає "ні" сьогодні». А завтра будуть нові можливості. У тому числі у відносинах з Бразилією.

Надія Юрченко, Київ

Перше фото: Getty Images