У МЗС сказали, чим Україна може зацікавити Латинську Америку

У МЗС сказали, чим Україна може зацікавити Латинську Америку

Ексклюзив
Укрінформ
Україна наразі не може інвестувати у Латинську Америку, але країни регіону можуть використовувати наш технічний, технологічний та інтелектуальний капітал.

Про це заявила заступниця міністра закордонних справ Ірина Боровець в інтерв’ю Укрінформу

Коментуючи невдалий досвід співпраці з Бразилією у космічній сфері та у виробництві інсулінів, вона зауважила, що нам зараз "треба просто відкрити нову сторінку відносин, а не згадувати події 15-річної давнини".

"Україна – вже зовсім інша країна. У нас зараз є, що запропонувати. Ми не можемо зараз інвестувати в цей регіон, але вони можуть використовувати наш технічний, технологічний та інтелектуальний капітал. Наприклад, це досвід у космічній, авіабудівній, металургійній, гірничодобувній, гірничопереробній, енергетичній, машинобудівній та інших галузях. Ми можемо запропонувати проєктувальні роботи, послуги з будівництва промислових, інфраструктурних об’єктів, цифровізацію, ІТ-технології, креативні індустрії", – сказала дипломатка.

Читайте також: Україна планує відкрити у Латинській Америці п’ять нових посольств

Вона додала, що Україна також має пропозиції для країн регіону, яких раніше не озвучувала, наприклад інноваційні рішення в захисті навколишнього середовища, меліорації, дбайливого використання водних ресурсів, методів проведення сервісних та ремонтних робіт на нафто- і газогонах без їх зупинки.

У відповідь на запитання, чи виявляють якісь латиноамериканські країни інтерес до військового досвіду України у війні проти Росії та вітчизняних розробок в оборонній сфері, Боровець зазначила, що "звісно, вони спостерігають за цим".

Читайте також: Україні потрібно залучати потенціал свого впливу на країни Латинської Америки

"Інтерес є, але тут ми маємо бути більш проактивними. В тому числі й тому, що РФ користується тим, що в багатьох країнах цього регіону ще з радянських часів наявні якісь оборонні технології чи зброя. Але певні країни під час війни вже побачили успіхи західної зброї в руках українських військових, і вже міркують про зміну свого вектору. Тому це дуже перспективний напрям потенційної співпраці", - вважає заступниця глави МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство закордонних справ України на початку січня представило першу в історії Стратегію розвитку відносин України та країн Латинської Америки і Карибського басейну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-