Депутати Бундестагу критикують Шольца за нерішучість

Голова комітету в європейських справах німецького Бундестагу Антон Гофрейтер розкритикував канцлера ФРН за відсутність лідерства в політиці щодо України і виступив з вимогою надання Києву важких озброєнь.

Про це політик заявив у ефірі програми телеканалу RTL, передає Укрінформ.

«Проблема у відомстві канцлера, і хоча пан Шольц і говорить про зміну часів, але він недостатньо реалізує це. І потрібно набагато більше лідерства, особливо коли ви розмовляєте з іншими європейськими парламентарями, коли вас запитують: а де власне Німеччина? І це не просто проблема для народу України, це головна проблема, це також проблема для нас: ми масово втрачаємо повагу з боку усіх наших сусідів», — заявив Гофрейтер.

Він підкреслив: нарешті Німеччина «повинна почати забезпечувати Україну тим, що їй потрібно, зокрема, важким озброєнням», і почати робити це якнайскоріше. Парламентарій зізнався, що йому зовсім нелегко вимагати надання Україні важкої зброї, але точиться «жорстока війна на знищення». Він вважає правильним максимально посилювати тиск на німецький уряд, щоб його політика змінилася в цьому плані.

Читайте також: Німеччина узгоджуватиме з партнерами надання зброї Україні – Шольц

Окрім того, підкреслив депутат від партії «Зелених», Німеччина повинна припинити блокувати енергетичне ембарго, особливо на нафту та вугілля.

Голова іншого комітету Бундестагу - з питань оборони, член партії лібералів Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн також розкритикувала політику глави уряду щодо України. Вона вважає лідерство Олафа Шольца не надто сильним, а плани – не дуже чіткими. Шольц, на її думку, ховається за міністерствами, які долучені до української тематики, а сам факт, що відомств кілька, створює додаткові складнощі з прийняттям рішень, у тому числі стосовно постачання зброї. «Це не просто йде не за планом. Я б сказала, що плану немає… Він має політичні повноваження. Тепер він повинен чітко сказати, чого він хоче», – заявила політик від Вільної демократичної партії в ефірі телеканалу Welt.

«Вичікувальний» стиль Шольца нагадує стиль ексканцлерки Анґели Меркель, додала Штрак-Ціммерманн. При цьому вона розкритикувала рішення Президента України Володимира Зеленського відмовити федеральному президенту ФРН Франку-Вальтеру Штайнмаєру в його бажанні відвідати Київ, заявивши, що «якщо президента (Німеччини) не запросять, то й канцлер не може поїхати».

Читайте також: Уряд Німеччини запевняє, що й надалі підтримуватиме Україну

Обидва депутати, Гофрайтер і Штрак-Ціммерманн, а також глава комітету в закордонних справах Міхаель Рот утрьох відвідали Україну минулого вівторка. Неподалік польського кордону вони зустрілися з українськими парламентаріями та відвідали важко поранених українських бійців у лікарні.

Як повідомлялося, Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр 12 квітня заявив, що Україна відхилила його візит, який він хотів здійснити разом з президентами країн Балтії та Польщі.

Читайте також: Клімкін вважає рішення щодо візиту Штайнмаєра чітким сигналом до Німеччиини

Раніше посол України в ФРН Андрій Мельник давав зрозуміти, що Україна радше очікує на візит канцлера Олафа Шольца, оскільки візит Штайнмаєра, на думку дипломата, мав би «лише символічний характер». Мельник неодноразово критикував Штайнмаєра за надто проросійську політику. Проте минулого тижня президент ФРН визнав помилки у своїй політиці щодо росії та заявив про необхідність притягнення до суду путіна та лаврова.

13 квітня Президент Володимир Зеленський сказав, що ні він, ні його Офісне отримували офіційного звернення щодо візиту федерального президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра в Україну.

Фото: dpa