Розвідка США: Росіяни прагнули вплинути на Трампа через його радників

Американська розвідка встановила, що представники російських спецслужб минулого літа будували плани, як вплинути на Дональда Трампа через його радників.

Про це повідомило в середу американське впливове видання The New York Times із посиланням одразу на три джерела в колишній і нинішній адміністрації США.

"Американські розвідники минулого літа отримали інформацію, яка засвідчила, що високопоставлені представники російської розвідки та політики обговорювали, як вплинути на Дональда Трампа через його радників", - підкреслюється в повідомленні.

Розмови були зосереджені навколо голови президентської кампанії Пола Манафорта, а також екс-радника Трампа, відставного генерала Майкла Флінна, повідомили джерела, ознайомлені з розвідувальними звітами.

Обидва представника близького оточення Трампа мали непрямі зв'язки з російськими офіційними особами. Росіяни мали впевненість, що і Манафорт, і Флінн можуть бути використані для того, щоб створити позитивне ставлення Трампа до Росії.

"Деякі росіяни вихвалювалися, наскільки добре вони знали Флінна. Інші обговорювали ефективне використання їхнього зв'язку з Віктором Януковичем, вигнаним президентом України, який перебуває в екзилі в Росії, і який свого часу тісно співпрацював з Манафортом", - підкреслює видання.

"Інформація отримана ще минулого літа і вважається достатньо надійною для того, щоб представити її ФБР, яке наразі продовжує контррозвідувальне розслідування", - йдеться в публікації.

Водночас, джерела не повідомили про те, чи насправді на Манафорта і Флінна був здійснений прямий вплив. Своєю чергою, обидва екс-радники Трампа заперечують змову з російським урядом.

"Джерела погодилися повідомити розвідувальну інформацію на умовах анонімності, оскільки значна частина її залишається під грифом цілком таємно і вони можуть бути притягнуті до відповідальності за розкриття деталей", - уточнює The New York Times.