Не можна дозволяти росіянам відпочивати в Європі, куди тікають від війни українці - євродепутат

Депутат Європарламенту від Франції Рафаель Глюксман вважає маніпулятивним твердження, ніби заборона видачі росіянам туристичних віз ускладнить їм втечу від путінського режиму.

Про це Глюксман сказав на зустрічі з українськими журналістами у Києві у відповідь на запитання кореспондента Укрінформу.

«На мою думку, є багато лицемірства у дискусії щодо заборони видачі туристичних віз росіянам. Аргумент, що таким чином будуть покарані й ті росіяни, які виступають проти режиму, є маніпуляцією. Противники путіна, які хочуть приїхати в європейські країни, можуть звернутися по візу - і не лише туристичну - та отримати її, а також підтримку, в тому числі фінансову, їхньої діяльності в Європі», - зазначив євродепутат.

За його словами, візове питання стосується не цих людей, а представників заможних верств населення з російських міст, які отримують зиск від путінського режиму і не виступають проти нього.

«Ми не повинні більше дозволяти росіянам жити в Європі, куди приїздять українські біженці в пошуках притулку через війну. Ми повинні бути набагато суворішими, бо це питання не тільки міжнародної солідарності, а й самоповаги», - вважає Глюксман.

Читайте також: У Євросоюзі підрахували громадян росії, які в'їхали з 24 лютого

Стосовно позиції Франції з приводу заборони видачі туристичних віз росіянам, євродепутат зауважив, що не знає суспільних настроїв з цього приводу. Однак він відзначив, що французи від самого початку війни дуже підтримують Україну, постачання зброї та санкції проти росії, включно з енергетичними.

Водночас, на його думку, французький уряд не має великого бажання підтримувати повну заборону на видачу віз росіянам.

«Уряд прямо не виступав проти цього, але, за моїм відчуттям, не дуже хоче іти на це. Я знаю, що канцлер Щольц рішуче проти повної заборони. Але саме через це дуже важлива дискусія, чи ми маємо справу тільки з путіним? Чи ми маємо нарешті прокинутися і пересвідчитися, що російське населення зрозуміло: вони не можуть схвалювати ракетні атаки на Україну та їхати у відпустку в Ніццу. Треба зробити вибір у своєму житті», - зазначив євродепутат.

Читайте також: Усім без винятку: у парламенті Чехії підтримують «візовий бан» для росіян

Коментуючи компромісні варіанти, які наразі обговорюються, наприклад, підписання російськими туристами певного документа з визнанням того факту, що рф є державою-терористом, євродепутат зауважив, що, на його думку, цього недостатньо.

«Якщо йдеться про пошук якогось компромісного рішення, на додаток до підписання будь-якого документа, росіяни мають зробити фінансовий внесок у якийсь фонд підтримки України. Це буде чітким знаком того, що вони дають ці гроші для перемоги України над путінським режимом. А потім побачимо, хто з росіян схоче це зробити», - резюмував він.

Як повідомлялося, міністри закордонних справ країн Європейського Союзу на неформальній зустрічі, яка відбудеться 30-31 серпня у Празі, обговорять питання щодо заборони видачі віз росіянам на тлі повномасштабної агресії проти України.

Читайте також: Естонія пропонує включити заборону на поїздки росіян до ЄС у восьмий пакет санкцій

У Євросоюзі наразі немає єдності щодо цього питання. За загальноєвропейську заборону росіянам вільно подорожувати Європою, окрім України, виступають країни Балтії, Данія, Польща, Фінляндія, Чехія.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц проти запровадження візових санкцій - він вважає, що це «ускладнить для росіян втечу від диктатури».

Глава зовнішньополітичного відомства Європейського Союзу Жозеп Боррель виступив проти пропозиції заборонити видачу віз громадянам росії.