Австрійський проєкт надав допомогу майже п’ятьом тисячам дітей з Харківщини

Австрійська природоохоронна організація GLOBAL 2000 у рамках власного гуманітарного проєкту "Діти Чорнобиля" надала минулого року різноманітної допомоги майже 5 тис. дітей з Харківської області.

Про це у коментарі власному кореспонденту Укрінформу повідомила керівник проєкту "Діти Чорнобиля" Лідія Акришора.

"Повномасштабне вторгнення рф в Україну різко погіршило становище дітей та сімей, багато людей були змушені тікати або втратили доступ до життєво важливої інфраструктури. Велика кількість лікарень та закладів, які ми підтримували, були зруйновані та покинуті. З огляду на це проєкт був змушений адаптувати свою стратегію та перейти до надання різного роду екстреної допомоги, у т.ч. матеріальної. Загалом минулого року нашими заходами цільової допомоги було охоплено майже 5 тис. дітей з опікуваної Харківської області", - розповіла Акришора.

Зокрема, допомогу у рамках проєкту "Діти Чорнобиля" отримали 80 дітей у дитячій лікарні №16 Харкова, 75 - зі звільненої Бригадирівки, 26 - із чотирьох дитячих будинків сімейного типу, 69 -  у центрі соціально-психологічної реабілітації в Харкові, 10 внутрішньо переміщених дітей з матерями в Люботині, 11 сиріт зі спеціального навчально-виховного закладу в Сєвєродонецьку та майже 3 тис. внутрішньо переміщених дітей у 12 закладах у Львівській, Волинській та Рівненській областях. Крім того, 11 постраждалих від війни сімей було евакуйовано до Австрії.

"Нашим пріоритетним завданням є забезпечення дітей необхідними ліками та медичним обладнанням, а також надання їм найкращого догляду", - зазначила керівниця проєкту.

За її словами, у рамках програми "Діти Чорнобиля" також надається допомога ліками та додатковим харчуванням для дитячої лікарні з онкологічним відділенням у Харкові. Також у місті створено центр психологічного консультування для дітей та їхніх родин.

Окрім того, реагуючи на обстріли росіянами об'єктів енергопостачання та інфраструктури України, GLOBAL 2000 допоміг кільком десяткам сімей з майже 80 дітьми у деокупованих селах Харківської області дровами та іншими засобами теплозабезпечення (ковдри, генератори, обігрівачі).

Читайте також: Нейтралітет Австрії жодним чином не заважає нашій солідарності з Україною – Шалленберг

Одним з важливих напрямків роботи проєкту лишається очищення питної води – за сприяння GLOBAL 2000 вже встановлено 148 спеціальних установок у лікарнях, школах, будинках для людей з інвалідністю, дитячих садках та інтернатах на Харківщині та Луганщині областях, а також у Львівській, Волинській та Рівненській областях. Це допомогло забезпечити щонайменше 250 тис. людей здоровою питною водою.

Нагадаємо, проєкт "Діти Чорнобиля" був започаткований австрійською природоохоронною організацією GLOBAL 2000 у 1996 році з нагоди 10-х роковин Чорнобильської катастрофи. Фактично він задумувався як одноразова акція в інтересах дітей, які стали жертвами катастрофи і перебували на лікуванні в дитячій лікарні Харкова. З часом проєкт продовжив існування і доповнився важливим соціальним складником. Спочатку йшлося лише про дітей, які постраждали від аварії на ЧАЕС, але згодом опіку було розширено на інших нужденних та хворих дітей.

Проєкт підтримує численні соціальні установи для дітей в Україні - дитячі лікарні, школи-інтернати для сиріт та будинки для людей з інвалідністю. Щоліта організація також запрошує українських дітей до Австрії на відпочинок.