Нейтралітет Австрії жодним чином не заважає нашій солідарності з Україною – Шалленберг

Нейтралітет Австрії жодним чином не заважає нашій солідарності з Україною – Шалленберг

Укрінформ
Австрія є нейтральною виключно у військовому плані, але ніколи не була політично нейтральною, а тому її нейтралітет жодним чином не стоїть на заваді солідарності з Україною.

Про це заявив в інтерв’ю Укрінформу міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг.

"Я привітав той факт, що Президент Зеленський мав змогу виступити з промовою в Національній раді Австрії. Це жодним чином не було порушенням нейтралітету. Стверджувати інакше було б явно неправильною інтерпретацією австрійського нейтралітету. Адже з 1955 року Австрія є нейтральною виключно у військовому плані, але ніколи не була політично нейтральною. Для нас є немислимою нейтральність у переконаннях, якщо міжнародне право розтоптують ногами", - прокоментував міністр заяви ультраправої Партії свободи про нібито порушення нейтралітету країни шляхом виступу Президента України в австрійському парламенті.

Читайте також: Александер Шалленберг, міністр закордонних справ Австрії

Шалленберг додав, що ця "дуже чітка лінія" діє і сьогодні: "Якщо держава, яка ще й до того є постійним членом Ради Безпеки ООН, вирішує переступити через основні норми Статуту ООН і міжнародного права, то Австрія, безумовно, не буде відвертати очі від цього. Ми продовжуємо рішуче і солідарно стояти на боці України".

"Я сприймаю виступ Президента Зеленського в Національній раді саме як знак такої необмеженої солідарності. Нейтралітет жодним чином не стоїть на заваді нашій солідарності. І тому для мене було важливо бути присутнім у парламенті та заслухати промову Президента Зеленського", - заявив глава австрійського зовнішньополітичного відомства.

Читайте також: Глава МЗС Австрії: росії не має зійти з рук злочин агресії

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський 30 березня виступив під час відеовключення з промовою перед Національною радою Австрії.

У залі парламенту також були присутні федеральний президент Австрії Александер Ван дер Беллен, члени федерального уряду, зокрема віцеканцлер Вернер Коглер, глава МЗС Александер Шалленберг, міністр економіки Мартін Кохер, міністр соціальних справ Йоганнес Раух та міністр юстиції Альма Цадіч.

Ультраправа та проросійська Партія свободи (FPÖ) єдиною з парламентських партій публічно виступила проти промови Глави Української держави та залишила залу під час виступу Зеленського. Напередодні очільник цієї партії Герберт Кікль заявив, що виступ Президента України як "представника воюючої сторони" в парламенті Австрії є порушенням нейтрального статусу країни. Також в залі були відсутні 22 з 40 депутатів Соціал-демократичної партії Австрії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-