Україна за сприяння Естонії розпочинає відбудову шкіл і дитячих садків – Зеленський

Відео

Під час візиту міністра закордонних справ Естонської Республіки Урмаса Рейнсалу до України було покладено початок відбудові шкіл і дитячих садків.

Про це Президент України Володимир Зеленський повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

"Естонія підтримує наш суверенітет і територіальну цілісність не на словах, а реальними кроками. Вдячний міністру закордонних справ Естонії Урмасу Рейнсалу за цей візит, під час якого було покладено початок відбудові першочергово важливої інфраструктури – шкіл і дитячих садків", – зазначив глава Української держави.

Він поінформував, що 2 серпня у прикордонному місті Овручі Житомирської області було розпочато будівництво дитсадка. У цього контексті Зеленський додав: "Для повного відновлення потрібно багато часу та фінансів, але початок уже є".

Пресслужба Президента України уточнила, що новопризначений міністр закордонних справ Естонії Рейнсалу перебуває в Українській державі з першим закордонним візитом. Зеленський подякував міністру за такий сигнал солідарності з Україною. Водночас він зауважив, що підтримку з боку Естонії доводити не потрібно, українці знають про неї та цінують її.

Глава Української держави підкреслив, що під час візиту Рейнсалу в Овручі була закладена капсула з нагоди початку будівництва першого дитячого садочка в межах Fast Recovery plan. Це перший із 15 об’єктів загальної інфраструктури, які Житомирська ОДА передала на розгляд уряду Естонії для допомоги у відбудові області, поінформували в пресслужбі українського Президента.

"Все відновлення – ми розуміємо, що це велика сума, велика праця й тривалий час, і основні роботи будуть після того, як закінчиться війна. Але є екстрена допомога, яка потрібна зараз, перед початком навчального року, освітнього процесу. Це будівництво, відновлення шкіл і дитячих садочків, університетів, а також домівок для вимушено переміщених осіб", - сказав Зеленський.

Він констатував, що Україна отримала підтвердження щодо участі в реалізації плану відбудови від багатьох держав, але Естонія першою взялася до реалізації проєкту.

Читайте також: В Естонії за підтримки держави почали винаймати житло 833 сім'ям українських біженців

"Хочу подякувати вам за те, що ви поклали початок цьому процесу. Для нас це – перша ластівка. Ми вдячні, що робота почалася саме з вашої держави. Дякую уряду Естонії та естонцям", – додав Зеленський.

Президент наголосив, що це не єдиний випадок, коли Естонська Республіка першою надає підтримку Україні. Зокрема, вона була однією з перших держав, які підтримали Україну в питанні надання зброї.

"Це найважливіший пріоритет сьогодні на полі бою. І особливо це відчувалося на самому початку війни, коли світ іще не був об’єднаний своєю допомогою. Але було декілька країн, які допомагали з першого дня", – зазначив очільник держави.

Крім того, Зеленський наголосив на важливості для України послідовної підтримки з боку Естонії санкційної політики проти країни-агресора російської федерації, а також євроінтеграційного курсу нашої держави.

Читайте також: Військова допомога і євроінтеграція: Шмигаль зустрівся з главою МЗС Естонії

Як повідомляв Укрінформ, Естонія до кінця 2022 року виділить майже два мільйони євро на повоєнне відновлення України – у Житомирській області буде, зокрема, збудовано модульний дитячий садок та проведено тренінги для фахівців, які працюють із дітьми.