МОЗ планує проводити від 10 до 20 тисяч щеплень на добу

Міністерство охорони здоров’я планує проводити від 10 до 20 тис. щеплень від COVID-19 на добу, у разі отримання ще однієї партії доз вакцини ця кількість буде збільшуватися.

Про це під час брифінгу "Прогнози та аналіз ситуації з поширенням COVID-19 в Україні. Хід кампанії з вакцинації" в Укрінформі повідомив заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

“Вже з 10 числа ми повинні вийти на динаміку 10, 15, а то і 20 тисяч щеплень на добу, і в подальшому ця динаміка буде нарощуватися. Все залежатиме від кількості вакцин, яка одночасно перебуває на території нашої держави”, - сказав Ляшко.

Читайте також: «Здоров'я пречудове»: Ляшко розповів, як почувається після вакцинації

Так, згідно з планом МОЗ, з 10 березня кількість вакцинацій має становити не менше 5 тис. щеплень на добу, з 17 березня - до 10 тис. щеплень на добу, з 24 березня - до 15 тис. щеплень. До кінця місяця має бути вакциновано не менше 250 тис. осіб.

Ляшко наголосив, що на сьогодні план вакцинації розрахований виключно на ту кількість вакцин, які є в наявності.

“У разі, якщо буде нова поставка, а ми очікуємо нову поставку, цей план буде збільшуватися, бо ми додатково будемо залучати пункти щеплень і нові мобільні бригади.... На вчора (3 березня — ред.) щеплення вже проводилося 45 мобільним бригадами. Найбільше ми вакцинуємо працівників закладів охорони здоров’я, що надають допомогу хворим з коронавірусом, додатково долучаємо соматичні відділення, тобто відділення, які не лікують хворих на COVID-19, але розміщуються на території лікарень, які мають ковід-відділення, долучається екстрена медична допомога. Таким чином ми розширюємо як кількість охоплення, так і наші групи”, - сказав Ляшко.

Читайте також: COVID-вакцинація допоможе взяти пандемію під контроль — ВООЗ в Україні

Він нагадав, що вакцинація в Україні розпочалася 24 лютого, станом на 4 березня уже щеплено 9 568 осіб, за попередню добу було провакциновано 2 680 осіб.

Як повідомляв Укрінформ, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що зараз кожному, хто отримав першу дозу щеплення вакциною AstraZeneca, одразу зарезервовано другу дозу вакцини з цієї ж партії препарату.

23 лютого в Україну було доставлено 500 тис. доз вакцини Covishield, розробки Oxford/AstraZeneca, вироблену на потужностях Serum Institute. Поставки були здійснені через міжнародну закупівельну організацію Crown Agents.

Читайте також: Як звести до мінімуму утилізацію вакцин: Прем’єр каже, що Україна знайшла спосіб

До 31 березня МОЗ розраховує отримати ще 1,5 млн доз цієї вакцини. Також на початку березня очікується поставка 117 тис. доз вакцини Pfizer в межах глобальної ініціативи COVAX.

В Україні за минулу добу, 3 березня, зафіксували 10 057 нових випадків COVID-19, померли 194 хворі. З початку пандемії на коронавірус захворіли 1 374 762 особи.