Президент - студентам Єльського університету: Метою кремля є знищення України та українців

Президент Володимир Зеленський під час спілкування з американськими сенаторами, а також студентами та викладачами Єльського університету наголосив, що метою росії є знищення України та українського народу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Президента.

Як зауважив Зеленський, "завдяки тому, що у вашому університеті працює професор Тімоті Снайдер – дуже потужна особистість, видатний історик, – ви легко можете дізнатися абсолютно всі деталі про те, чому росія діє саме так і чому вона почала так діяти саме з України".

За словами Зеленського, "для росії це війна не тільки за те, щоб захопити нашу землю. І не тільки за те, щоб зламати нашу незалежну державність, поширивши свій імперський вплив. Це дещо більше. Своїм терором росія намагається знищити те, що незмінно відроджується у наших людях попри війни, які були, попри загарбників, які сюди приходили, і навіть попри кремлівську політику геноциду проти українців, яка здійснювалася у ХХ столітті. І одним із її проявів був, зокрема Голодомор - знищення людей штучно організованим голодом".

Як підкреслив Зеленський, українці пройшли через дуже страшні речі, але зберегли здатність не підкорюватися, волелюбність і внутрішню впевненість, що джерелом влади є народ, а не царський трон, не сила, не багатство, а люди.

Читайте також: Зеленський розповів, коли росіяни будуть готові до справжнього діалогу

"Царський трон проти волелюбства. Армія з тих, хто позбавлений будь-якої свободи за роки правління цього керівництва росії, проти сил оборони з тих, хто точно знає, що свобода кожного посилює всіх. Погляньте навіть на те, як ми відрізняємося на полі бою в Україні зараз", - наголосив Глава держави.

За його словами, для України це народна війна за свободу, і в кожного з українських військових підрозділів є янголи-охоронці в тилу – люди, які допомагають усім, що може бути необхідним для наших воїнів. У нас постійно відчувається цей прямий зв’язок між силами оборони та суспільством.

"Чи бачите ви щось подібне у росії? Там цього немає. Їхні люди відчувають прямий зв’язок хіба що з телевізійною пропагандою ненависті", - заявив Президент.

Читайте також: Президент розповів, як розширюватиме коло тих, хто розуміє ситуацію в Україні

Як зазначив Зеленський, українські командири на полі бою мають свободу ухвалення власних рішень у загальних оборонних операціях і користуються цією свободою, вирішуючи, як ефективніше діяти.

"Натомість російські командири тремтять, очікуючи наказів згори від тих, хто ніколи в житті не бачив поля бою, та інколи місяцями намагаються виконати від початку безнадійні накази, просто витрачаючи життя людей, посилаючи їх на смерть, хвилю за хвилею", - підкреслив він.

Одразу за силами оборони на звільнену територію йдуть сапери, рятувальники, ремонтні бригади, енергетики та всі, хто має повернути людям нормальне життя. "А що несе за собою російський прапор на ту землю, де його встановлювали? Масові могили, катівні, депортації, фільтраційні табори й тотальний грабунок. Уявіть: російські окупанти вилучають українські книжки з бібліотек і знищують їх. Знищують й у школах усе, що може нагадувати про Україну. Вже 51 український університет зазнав російських ударів ракетами й артилерією", - підкреслив Президент.

Читайте також: Керівництво рф шукатиме нові можливості, щоб продовжувати війну – Зеленський

Як сказав Зеленський, на блокпостах і у фільтраційних таборах російські солдати примушують людей роздягатися, щоб виявити, чи є в них українські патріотичні татуювання. Навіть просто наявність українських символів на тілі чи жовто-блакитної стрічки на рюкзаку є причиною для російських військових, щоб затримати, катувати чи вбити людину, заявив Президент.

Як зауважив Зеленський, українське – це мішень для росії, яка воює проти свободи, знищуючи українське й українців.

"Саме так вони це бачать у кремлі – знищення народу, а отже, свободи. Вони не вірять, що можна якось по-іншому підкорити Україну. І саме тому, наприклад, вони пішли в Іран по зброю, по вбивчі дрони й ракети, бо росії не вистачає власних засобів для терору, а іншого вона не планує й не розглядає", - підкреслив він.

Читайте також: Українці попри удари варварів по енергетиці пройдуть темряву мужньо та гідно - Зеленський

Іранські дрони спрямовуються проти електростанцій, котелень, транспорту, житлових будинків, нагадав Глава держави.

На його переконання, далі росія може піти знищувати польське чи грузинське, тобто життя інших народів – від країн Північної Європи до Казахстану.

Тому, наголосив Зеленський, для всього світу важливо, щоб росія програла зараз, у війні в Україні. "Коли ми здобудемо перемогу для себе, ми здобудемо її також для інших народів, чия свобода потенційно під ударом: амбіції російського трону відомі", - зазначив Президент.

Як повідомляв Укрінформ, Зеленський подякував США за черговий пакет військової допомоги України на $275 мільйонів.

Фото: Офіс Президента