Грузія не має наміру передавати Саакашвілі Україні

Влада Грузія не має наміру передавати українській стороні заарештованого експрезидента країни Міхеїла Саакашвілі.

Як передає Укрінформ, про це заявила віце-прем'єр, міністр культури, спорту і молоді країни Тея Цулукіані, повідомляє Новини-Грузія.

«Екстрадиція в Україну з Грузії відбувається лише в тому разі, коли людина, видачу якої вимагає інша сторона, там притягнута до кримінальної відповідальності. Я не думаю, принаймні не знаю, щоб Саакашвілі був притягнутий до кримінальної відповідальності в Україні. Тому розмови про екстрадицію є правовим безглуздям, тобто нонсенсом», - сказала вона.

Цулукіані, яка в 2012-2020 роках була міністром юстиції Грузії, заявляє, що правових підстав для екстрадиції Саакашвілі в Україну не існує.

Читайте також: «Свободу Міші»: у Грузії анонсували перші акції на підтримку Саакашвілі

Вона також виключає, що Саакашвілі передадуть Києву для того, щоб він відбув в Україні тюремний строк, до якого його засудив грузинський суд.

«Якщо ми говоримо про те, щоб передати Саакашвілі Україні, щоб він відсидів тюремний строк, який йому присудив грузинський суд, в Україні, то у нас немає ніякого бажання. Немає жодної правової доцільності для цього», - зазначила Цулукіані.

Читайте також: Власнику квартири, в якій затримали Саакашвілі, висунули обвинувачення

Як повідомляв Укрінформ, вранці в п'ятницю, 1 жовтня, Саакашвілі розмістив відеоролик у Фейсбуці, в якому сказав, що знаходиться в Батумі.

Увечері того самого дня глава уряду Грузії Іраклій Гарібашвілі повідомив, що Міхеїла Саакашвілі затримали 1 жовтня. У свою чергу експрезидент оголосив голодування, заявивши, що вважає себе політичним в'язнем.

Нагадаємо, Міхеїл Саакашвілі очолював Грузію в 2008-2013 роках. Після поразки на виборах в 2013 році він залишив країну. На батьківщині проти нього порушили ряд кримінальних справ, за деякими він був заочно засуджений до ув'язнення.

Читайте також: ЗМІ розповіли, як Саакашвілі міг потрапити до Грузії

У 2015 році Саакашвілі позбавили грузинського громадянства, і вже майже шість років він є громадянином України. Зараз він очолює Виконавчий комітет Національної ради реформ України.